STRIP LIČNOST NIL ADAMS: Neumorni borac za prava strip umetnika!

0

Legendarni stripski autor, pisac i izdavač Nil Adams, tvorac mnogih DC i Marvel likova, preminuo je u 80. godini.

nil adams stripblog

28. aprila 2022. godine napustio nas je ovaj legendarni autor koji je svojim radom uneo mnoge promene u stripskoj industriji.

Pročitajte: STRIP LIČNOST ŽAN-KLOD MEZIJER: Temelj modernijeg viđenja neizvesne i tehnološki naprednije budućnosti!

Kako javlja The Hollywood Reporter, Adams je preminuo u osamdesetoj godini ostavivši za sobom suprugu, troje sinova, dve ćerke i unuke.

Odmah nakon što je 1959. godine završio srednju školu započeo je svoj posao u Archie Comicsu. Početkom šesdesetih godina Adams je radio na stripu Ben Casey, prema istoimenoj seriji. Ovaj strip je imao za temu medicinski život, a izlazo je kao dnevni strip. Kasnih šesdesetih je počeo raditi za DC na Action Comicsu broj 365. i Superman’s Girlfriend, Lois Lane broj 79.

Za vreme svog rada u DC-u, Adams je dao svoj doprinos stvaranju, lansiranju i predstavljanju brojnih stripskih likova. On je uveliko poznat po svom legendarnom radu na Betmenu sa piscem Denisom O’Nilom, a taj njegov trud je revitalizovao lika u odnosu na televizijsku seriju Adama Vesta. Dok je radio na seriji, Adams je predstavio niz novih Batman likova koje fanovi sada poznaju i vole, uključujući Man-Bat, Ra’s al Ghul i njegovu ćerku Talia al Ghul. Osim Betmena, Adams je takođe sa O’Nilom obnovio Green Lanterna i Green Arrowa. Njih dvojica su prvi put debitovali sa Džonom Stjuartom, obožavaocima Green Lanthern-a, u Green Lantern 87. iz 1972. godine.

nil adams stripblog

Adams je takođe radio za Marvel tokom kasnih 1960-ih i 70-ih na naslovima kao što su X-Men, The Avengers i drugi. Godine 1984. Adams je osnovao sopstvenu izdavačku kompaniju Continuity Comics (poznatu i kao Continuity Publishing). Poznat po tome što je bio oštriji (eksplicitniji) od nekih mejnstrim stripova u to vreme, Continuity Comics je imao niz naslova, uključujući Armor, Toyboy, Echo of Futurepast i još mnogi drugi.

Pored toga što je imao veliki uticaj na mnoge kreatore, Adams je zauvek promenio industriju stripa jer je bio glavni zagovornik prava kreatora koji je pomogao Džeriju Sigelu i Džou Šusteru da obezbede penzije i priznanje za stvaranje lika – Supermena u DC-ju. Pomogao je Stenu Liju da stvori Akademiju za umetnost stripa 1970-ih i na kraju postao predsednik organizacije koja je bila osmišljena da se bori za kreativna prava pisaca i umetnika.

„Moj otac je bio sila“, rekao je Džoš Adams. „Njegova karijera je bila definisana neuporedivim umetničkim talentom i nepokolebljivim karakterom koji ga je naveo da se neprestano bori za svoje kolege i one kojima je potrebna. Postao je poznat u industriji stripa kao jedan od najuticajniji stvaraoci svih vremena i zagovaraju socijalna i prava autora. Kada bi video problem, nije oklevao. Sve što je smatrao kao problem, a prošao je i Marvel i DC, on bi odmah rešavao sada i tamo.”

Izvor: CBR

POGLEDAJTE I OVO:  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x