Šta je bila Zagonetačeva prva zagonetka za Betmena?

0

Zagonetač se po prvi put pojavio u Detective COmics #140, davne 1948. godine, a stvorili su ga Bil Finger i Dik Sprang.

U tom broju, u kratkoj pozadinskoj priči saznajemo da je Zagonetač/Edvard Nigma još od tinejdžerske dobi bio ljubitelj pazli, zagonetki i slagalica. Ali je isto tako mislio da je inteligentiji od drugih i voleo je da vara na svojim slagalicama. zagonetka

Išao je tako i varao ljude za pare podmećući im slagalice koje nije bilo moguće rešiti, sve dok nije shvatio da mu to nije dovoljno pa se okrenuo ozbiljnijim zločinima. 

Gotam i Betmen upoznaju Zagonetača kada on na veliki gradski elektronski bilbord postavi ukrštene reči namenjene Betmenu kao izazov. Betmen i Robin rešavaju ukrštenicu shvatajući da je rešenje zapravo trag kojim ih Zagonetač usmerava na svoj sledeći zločin. Betmen i Robin su bili u pravu ali su stigli prekasno da ga spreče u pljački banke koju je isplanirao.

Sledeći izazov Zagonetač postavlja u obliku ogromne pazle koju je nemoguće složiti jer je ogromnih dimenzija. Betmen i komisionar Gordon odlučuju da pazlu sklope na gradskom stadionu, te kada su u tome uspeli dobili su sledeći trag koji vodi ka sledećem Zagonetačevom zločinu. Betmen je ponovo shvatio šta je Zagonetačev plan, ali nije stigao na vreme i ovaj je ponovo uspeo da mu na prevaru pobegne. 

Pročitajte: The Batman 2: Ko će biti negativac u nastavku?

Treći izazov sadržao je kamion koji je jurio kroz grad bez vozača, a na njemu je bio džinovski kukuruz na kome je bio zakačen veliki natpis sa zagonetkom ‘Why is corn hard to escape from?’. Zagonetka koja je u prevedenom značenju glasila’ Zašto je toliko teško pobeći od kukuruza?’ Betmen brzo shvata da na engleskom jeziku postoji i druga reč za kukuruz koja glasi ‘maize’, što ga dovodi do reči ‘maze’, što znači lavirint, a to je rešenje zagonetke. Ovo je bila prva zagonetka koju je Zagonetač postavio Betmenu.

Nakon ovoga Betmen i Robin su se uputili ka gradskom lavirintu zabave i tu se suočili sa Zagonetačem. On je uspeo da digne lavirint u vazduh i pobegne, da bi se ponovo pojavio dva broja kasnije sa novim izazovima i zagonetkama za Betmena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x