“The Suicide Squad” je sve što želimo od strip filmova!

0

Kada je 2018. uprkos velikim uspesima filmova Guardians of the Galaxy 1 i 2, Džejms Gan dobio otkaz u Marvelu, u njegovom rasporedu napravila se rupa koju je Warner Bros. rešio da popuni angažujući ga da napiše i režira novi Suicide Squad film.

Stoga je Džejms Gan zahvaljujuči neuspehu filma Suicide Squad iz 2016. od strane WB-a dobio odrešene ruke i svoj prvi zadatak. the suicide squad

Rezultat je veliko poboljšanje u odnosu na prvi film i još jedna pobeda za Warner Bros. koja je rezultat slobodnog autorskog pristupa kada su strip adaptacije u pitanju. Gan za početak uspeva da narativno odvoji svoj film od prethodnog i stvara osećaj prihvatljivog poricanja, stoga iako se pojedini likovi iz prvog filma vraćaju u ovom (Rik Fleg, Amanda Voler, Harli Kvin, Kapetan Bumerang), nije potrebno gledati nesrećni Suicide Squad iz 2016. da biste cenili ovaj i uživali u njemu.

Priča je jasna i prati stripove kojima je film inspirisan. Radna grupa X poznata i kao “The Suicide Squad” (Samoubilački odred), je grupa superzlikovaca, mahom zatvorenika kojima se nudi smanjenje zatvorske kazne ako pristanu da učestvuju u tajnim misijama američke vlade. Amanda Voler je zadužena da vodi tajne operacije Samoubilačkog odreda. Svaki od njih biva čipovan eksplozivom koji se nalazi u zadnjem delu lobanje, te ako se ogluše o naređenja Amande Voler ili probaju da pobegnu, ona aktivira eksploziv koji im u toj sekundi diže glavu u vazduh.

Ganov film se fokusira na jednu misiju postavljenu na izmišljenu ostrvsku državu Korto Maltese. Vojni udar na ostrvu doveo je do uspostavljanja antiameričke vlade, koja sada ima kontrolu nad još uvek aktivnim istraživačkim objektom iz doba nacista u kome se nalazi nešto što se zove ”Project Starfish“. Američka vlada, zabrinuta zbog toga šta bi objekat mogao da sadrži, verujući da je u pitanju oružje koje bi moglo biti iskorišćemo protiv Amerike, ovlašćuje Amandu Voler da pošalje Radnu grupu X da raznese objekat i uništi sve dokaze o povezanosti Amerike sa naučnim istraživanjima iz tog objekta.

Može se reći da Gan maksimalno dobro koristi R-rejting i slobodu koju je dobio, te nam bez premca donosi najnasilniji DC-ijev film do sada. Neupadljiva komedija koju Gan izaziva kroz pokolj glavnih likova donosi jednu svežinu u pristupu adaptiranja Marvel/DC naslova.

Gan se još jednom pokazao kao maher kada je u pitanju korišćenje neskladnih i mahom nepoznatih likova, učinivši ih izrazito pitkim i upečatljivim kroz kvalitetan scenario i dobro kalibrisanu akciju. Vizuelni efekti se čine jako utemeljeno, kao da pravi ljudi rade stvarne stvari, bez trash cgi osećaja koji je u filmovima ovakvog žanra često neizbežan.

Pročitajte: Činjenice koje niste znali o filmu Betmen Tima Burtona

Ono čega se Gan ne plaši to je pokazivanje istinite surovosti sveta u kome živimo. Odred samoubica nastaje kao produkt tretiranja ljudskih života (ma kakvi životi bili u pitanju), kao potrošnih. Taj stav postoji u stvarnom svetu i vidi se u imperijalističkoj ulozi SAD-a koje su tokom istorije tretirale mnoge narode i nacije kao potrošne, uplićući se, ne tako tajno, u poslove mnogih manjih zemalja, konstantno žmureći na jedno oko na zlodela koja se dešavaju, dokle god to odgovara njihovim geopolitičkim ciljevima. 

Svaka od glumačkih zvezda je gotovo savršeno odradila svoj posao, iznoseći pred publiku performans kakav se od njih očekuje. Svi likovi su plasirani da izazovu drugačiji efekat, neki radi komedije, a neki radi emocionalnog naboja. Već smo navikli da je Harli Kvin u izvedbi Margo Robi savršena, stoga se kvalitet njenog performansa ne dovodi u pitanje. Idris Elba briljira kao Bloodsport i stvara osećaj grube i zlokobne nadogradnje na performans Vila Smita kao Deadshoot-a iz prethodnog filma. Mnogima omiljeni kečer, Džon Sina kao Peacemaker, donosi svoj najbolji glumački performans otkako se bavi glumom i sve više pokazuje harizmu koja biva neiskorišćena u njegovim ostalim projektima. Džoel Kinaman takođe biva nadograđen u odnosu na prvi film i ovde biva predstavljen krajnje sportski, kao običan vojnik i lider Odreda otpisanih. Silvester Stalone kao King Shark biva DC-ijev odgovor na Marvelovog Gruta, gde Džejms Gan još jednom koristi veliku holivudsku zvezdu koja će davati glas liku koji u filmu izgovori ukupno pet reči, a istovremeno biva nosilac komedije u filmu. Viola Dejvis donosi maestralan performans Amande Voler bivajući često hladnija i nemilosrdnija od bilo kog člana Samoubilačkog odreda.

Izbor džinovske morske zvezde Starro-a kao negativca dolazi kao ljubavno pismo ljubiteljima DC-ijevih stripova. Starro je prvi negativaca ikada s kojim se Liga Pravde u stripu ikada suočila, a korišćenje baš njega u filmu pokazuje koliko Gan poštuje stripovsku publiku.

Teško je izbeći poređenje, a opet teško je porediti Suicide Squad Džejmsa Gana sa njegovim prethodnim radom na Guardians of the Galaxy za Marvel. U oba slučaja Gan je iskoristio nepoznate i neskladne likove za stvaranje superherojskog blokbastera, ali sa The Suicide Squad filmom WB dopušta sebi ono što Marvel nikada neće. Superherojština za odrasle R rejtingom, puna komedije, dobre glume, krvave akcije, obrta i geopolitičkih prikaza stvarnog sveta je nešto što Suicide Squad mora biti kako bi dobili kvalitetnu adaptaciju. 

Džejms Gan se ispostavio kao pun pogodak za WB jer je svojim definisanim autorskim senzibilitetom stvorio superherojski film za odrasle koji prevazilazi put kojim je DCEU krenuo sa Zekom Snajderom, gde je publika iz mračne, cinične perspektive i atmosfere Zeka Snajdera, zbog koje je toliko kritikovan, prešla na jednu ugodniju teritoriju. 

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x