Automatiks nepokorni Gal uvek spreman da pokrene kavgu i seosku tuču!

0

Još od prvog pojavljivanja Asteriksa, 1959. godine i prvih kompletnih epizoda sa početka 1960-ih godina, ovaj lik ima svoje jasno mesto i poziciju u nepokornom galskom selu.

automatiks stripblog

Cetautomatix, Fulliautomatix, Automatiks, Metaloplastiks i druga imena nosi ovaj lik, a on je zapravo kovač u nepokornom galskom selu u doba rimske okupacije pod patronatom Julija Cezara. 

Pročitajte: Rupe na putu – nemar vlasti, putara ili rimsko nasleđe? (VIDEO)

Automatiks je seoski kovač koji likom podseća na ostale Gale, maljav je, ima plavu, dužu kosu i velike brkove opuštene nadole. Njegove pantalone su karakteristično crvene boje, a “kaljače” neobičnog izgleda jedinstvene u stripu o Asteriksu. Kovač, kao i svaki drugi nosi ogroman kovački čekić i kožnu pregaču preko tela. Sam Uderzo (vizuelni tvorac serijala) je često prikazivao Automatiksa poput mašine koja je spremna na težak rad, a njegove ruke su neretko ličile na pneumatske poluge koje automatski rade posao za koji se opredelio njihov vlasnik.

Ovaj lik je prilično nervozan, dok mu je najbolji prijatelj, ali ujedno i lik sa kojim se najviše svađa i tuče Somoviks, seoski prodavac ribe. Njih dvojica su, od početka serijala proizveli najviše opštih seoskih tuča, razmirica i svađi (tradicionalno za Gale). Svađe najčešće nastaju zbog toga što Automatiks ne može da odoli da ne upozori svoje suseljane na sumnjiv kvalitet Somoviksove ribe. 

Pojavljuje se u svakoj epizodi, kao vredan i uredan član zajednice malog sela, veoma koristan u odbrani utvrđenja od napada rimskih jedinica. Uvek je prvi u redu za Aspiriniksov čarobni napitak i trči u borbu iz sve snage kako bi bio na prvoj liniji u sukobu sa Rimljanima. 

Postoji još jedna važna karakteristika ovog lika koju je važno nasveti, a to je da organiski ne podnosi (uostalom kao i ostali meštani, mada on posebno) Tamburiniksovu svirku.

Strip “Asteriks” je debitovao 29. oktobra 1959. godine u magazinu Pilote od strane scenariste Renea Gosinija i crtača Alberta Uderza. Glavni junaci stripa su Gali koji odolevaju rimskim osvajanjima, tačnije njihovo selo je jedino nepokorno i ostalo neosvojeno u paloj Galiji, 50-ih godina pre nove ere.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x