Ko je brat Teksa Vilera?

0

Kada serijal traje sedamdeset i kusur godina, onda su ovakve priče veoma značajne, pre svega da se malo skrene pažnja sa glavnog junaka, ali i da se da dubina serijalu, pozadina priče, nešto o porodici, prošlosti.

brat stripblog

Sema Vilera, Teksovog brata upoznajemo, kao klinca, još u epizodi Nueces Valley, Maura Boselija i Paskvalea Del Vekia, kada opisuju doseljavanje tekstovih roditelja Kena i Mae Viler na prostore doline gde sa nemačkim doseljenicima izgrađuju naselje.

Kako je Teksov i Semov otac bio stočar, a majka im je veoma mlada preminula, tako su Teks i Sem morali veoma brzo da odrastu, ali su se prilično razlikovali. Još u mladosti, kada su bili izloženi opasnosti zajedno sa svojim ocem, Teks je pokazao izuzetno visok nivo hrabrosti i odvažnosti, odlučnosti da po svaku cenu zaštiti svog mlađeg i plašljivog brata. Sa svega jedanaest godina, Tekst i Sem, ohrabren svojim bratom, sačuvali su čitavo stado stoke i goniče sa kojima su bili od pljačkaša, u nastojanju da po svaku cenu otuđe blago. 

Pročitajte: “Miran Čovek” – Remek-dela ne moraju da budu uvek u tvrdim koricama i velikim formatima

Teksovo odrastanje je bilo dinamično, puno avantura i baš to je utkalo put budućem odmetniku kojeg će zakon juriti, a onda zbog njegovih pištolja, brzih kao svetlost, privoleti na svoju stranu. Sem je sa druge strane, shvatio da je stočarstvo njegov poziv, miran život, nastojanje da pronađe sebi ženu, osnuje porodicu i održi ranč Vilerovih, nakon očeve smrti.

Daleko od toga da je Sem bio nesposoban, odnosno, manje spretan od Teksa, samo je imao svoje principe, koji su se grozili oružja, pucanja, ubijanja. Želeo je miran život, kakav priliči mirnom čoveku. A dobar i lud su braća, to se vrlo dobro zna i baš zbog toga je Sem bio izložen, pre svega nasilju svojih vršnjaka, od kojeg ga je brat uspešno branio. 

Godine su prolazile, Teks se susretao sa zlatom Paunija, upadao je u mnoge avanture, dezerteri, poternice i optužnice bili su njegova svakodnevnica. Sa druge strane Sem je održavao ranč, terao stoku na prodaju i dani su mu prolazili tako što je ustajao sa prvim zdracima sunca, namirivao stoku, obavljao rančevske poslove i padao od umora kad sunce zađe. Put u drugo mesto, dok se tera stoka na prodaju je još zamorniji. 

Roberto Rekioni, scenarista i urednik Dilan Doga u Boneliju, zajedno sa crtačem Stefanom Andreučijem (radio je na Zagoru, Dampiru, Dedvud Diku), uradio je priču “Miran čovek” koja sve 99% vremena vrti oko Sema Vilera, a Teks se pojavljuje u kratkom sećanju. 

Naime, Sem je u svoju ekspediciju primio starog poznanika, koji ga je zlostavljao kao dete i otišao sa one strane zakona u godinama odrastanja, ali je ipak, svojim podilaženjem uspeo da zadobije Semovo poverenje. Kako je bio ljubomoran na Semovog prijatelja, okreće se protiv njih, i sa starom bandom odlučuje da napadne ranč Vilerovih.

U trenucima kada je glava u pitanju, tada svaka prijatnost i zavet nestaje i počinje borba za goli život. U trenucima odbrane ranča, Sem počinje da liči na Teksa, bez ijednog momenta nespretnosti, mirnog čoveka kakvim je predstavljan. Sem dobija obrise super-čoveka, koji bez greške barata oružjem, vodi borbu prsa u prsa i savladava nadmoćniju bandu, gotovo sam. 

O Andreučijevom crtežu, sa izvrsnim dekorima i anatomijom likova, ne treba mnogo ni govoriti, ali je Rekioni pokazao koliko bolje radi vestern priče i priče o samurajima, nego što piše scenarija za Dilan Doga, kojeg obično vrti oko starih i bazičnih crta Dilanovih priča.

Veseli četvrtak je u Zlatnoj seriji 29. objavio ovu priču, kao prvu iz serijala o mladom Teksu, iako je originalni broj priče 2, što mnogim kolekcionarima smeta, pogotovo nakon izdanja hrvatskih izdavača ovog serijala. Naslovnicu A je nacrtao Mauricio Doti, dok je Jovan Ukropina uradio B varijantu.

Sem je makar na trenutak postao Teks, iako je zapravo veoma miran čovek…

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x