Šta se desi kada Gručo zamenjuje Dilana u obavljanju dužnosti?

0

Šta se desi kada Gručo preuzme posao zbog Dilanovog odsustva, jer je sprečen neodložnim poslovima koji nisu poznati, ili je u krevetu neke cice, pa mora da beži od muža ili su prosto zamenili uloge?

19. broj originalog izdanja specijala Dilana Doga i drugi broj Superbooka Veselog četvrtka donosi četiri kratke priče ukojima Gručo zamenjuje Dilana – “Dylan Dog predsavlja – Gručo”. U pitanu su priče “Za kim zvona zvone” (Chiaverotti i Piccato), “Ljubavna priča” (Ruju i Piccato), “Vitez (ne)sreće” (Paola Barbato i Luigi Piccato) i “Kad jaganjci zapevaju” (Tito Faraci i Luigi Piccato).

Pročitajte: DA LI STE ZNALI: Gručo Marks je učestvovao i u Marvel Comics stripovima!

Pre nego što nešto kažemo o ovim pričama, da se osvrnemo na sam lik Gruča i njegovu ulogu u serijalu. Gručo je za tvorca Dilana Doga, Ticijana Sklavija bio i više nego potreban. Horor tematika koja sa sobom donosi mnogo mračne atmosfere,a koja može da se preslika, metaforički i ponekad na život samih čitalaca, morala je biti razbijena nekim relaksirajućim elementima. Pre svega jedan od tih elemenata je seks, Dilan je poznat kao veliki ženoljubac, ali i miljenik žena. Nijednu nije na silu odveo u krevet, mada se može reći da ume koristiti trenutke ucviljenosti i straha klijentkinja. Drugi važan element koji pruža malo svetlosti u tami je Gručo.

Ovaj kraj apsurda, nekrunisani šaljivdžija i stand up komičar iz prošlog veka, stalno zaposlen kod Dilana, osuđen na rad bez plate, svoj lik je dobio po komičaru Gruču Marksu. Gručo Marks je bio američki komičar, pisac, pozorišna, filmska i televizijska zvezda. Rođen je 1890. godine u Njujorku, u Sjedinjenim Američkim Državama i sa svojom braćom je glumio u trinaest igranih filmova. Doživeo je svetsku slavu i postao inspiracija mnogim umetnicima, a pre svega strip umetnicima. Međutim, za našeg Gruča, nikada nije potvrđeno da se preziva Marks, a o njegovoj prošlosti se doista malo zna.

Dilan i on su se upoznali još dok je Dilan radio u policiji, u vreme kada je birtanska policija razbijala demonstracije irskih separatista (broj 121. “Dok vas smrt ne rastavi). Drugi njihov susret se odigrao u vreme kada je Dilan odlučio da postane istraživač noćnih mora, a kada je došao da istera duha iz kuće, pronašao je Gruča, ovaj događaj je opisan u 200. broju Dilanovog serijala. Gručo je primetio da je Dilanu potrebna pomoć kako bi se izlečio od alkoholizma, u koji je debelo zagazio i tako su njih dvojica postali nerazdvojni. U uvodniku za spomenuti Superbook 2, spominje se još mnogo epizoda u kojima se nešto malo otkriva o Gruču, recimo da je jednom prilikom otišao da poseti roditelje u provinciji i da ga je jedan lutkar nazvao Džulijus, što je zapravo i bilo pravo ime komičara Gruča Marksa.

gručo stripblog

Svakako, Gručo je veoma težak lik za scenarisanje, jer noviji scenaristi, zapravo, stiče se utisak svi sem Sklavija, imaju problem da uklope Gruča u priču, smisle dovoljno apsurdne, a sa druge strane smislene dosetke za njegove replike i sve to upakuju u jednu celinu. 

Gručo je u specijalu koji smo spomenuli zamenjivao Dilana, učestvovao je u isterivanju zle veštice koja se uvukla u skladnu porodicu i izazvala rat među roditeljima, napašao se u pozorištu apsurda, a sa Dilanom je zamenio uloge, te je Dilan postao pomoćnik, ali veoma dosadan, zapravo oba lika su zadržala svoj karakter. Takvo stanje stvari je dovelo da toga, da inspektor Blok ne bude najveći spoljni pomoćnik istraživača noćnih mora, već da to bude Dženkins. 

Gručo je pokazao da njegova uloga ima više nego smislenu poziciju u samom serijalu, da je potreban i da i sam može dovesti slučaj do kraja, da nije bez koristi Dilanu i da ne služi samo da bi dobacio pištolj, u odsutnom trenutku, i tako od scenariste dobio neku bitniju ulogu, da se izvuče za sve frustracije koje priređuje Dilanu. 

Luiggi Piccato je na scenarioje Claudia Chiaverottia, Paole Barbato, Pasqualea Rujua i Tita Faraccia rutinski odratio tuševske, zamračene table, a ovi scenaristi su se dobro snašli u prikazivanju Gruča kao i više nego korisnog, ali ovaj put u glavnoj ulozi.

Gručo je sve, samo ne nebitna ličnost, koja je tu tek tako da ispadne glupa, smešna i samo ponekad korisna, kada se dobacuje pištolj, on je jednak nosilac serijala sa likom iz naslova…

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x