Adam Wild: Ko je Adam Wild, zaštitnik afričkih plemena?

0

“Nakon što se iskrca u Nigeriji, Adam otkriva novu Afriku. Gangstere u engleskoj odeći, pobunjenike u arapskoj odeći, beskrupulozne biznismene… Svet podeljen građanskim ratom.”

adam wild stripblog

Jedan od najmlađih strip serijala u izdavačkoj kući Serđo Boneli Editore osmislio je Đanfranko Manfredi, svoju premijeru je imao u oktobru 2014. godine, a u pitanju je “Adam Wild”. 

Adam Wild je avanturista i istraživač poreklom iz Škotske, a poput njegovih zemljaka, mrzi kada ga neko zove Englez ili Britanac. Wild je poznat kao veoma pravdoljubiv i impulsivan čovek koji, u svetu u kojem se obreo predstavlja zaštitnika afričkog naroda od trgovaca robljem, kao i ostalih pretnji kojima su izloženi narodi ovog kontinenta. 

Wild je član Kraljevskog geografskog društva u Londonu. I pored svoje popularnosti ipak ne uspeva uvek da pronađe pare za nove ekspedicije kao ni podršku, pre svega zbog svog “pobunjeničkog” stava, ali i zbog toga što ne voli da piše izveštaje o putovanjima i ume da bude veoma neprijatan, a posao ne uradi do kraja.

adam wild stripblog

On je čovek od akcije, ne voli naučnike “foteljaše”, radije bi rizikovao život u svojim “samoubilačkim” podvizima koji dovode njega i njegov organizam do krajnjih granica. 

Wild živi sa svojim prijateljem i pomoćnikom, bivšim robom Makibuom u jednoj radnji koju je otvorio novcem koji dobija od Kraljevskog geografskog društva. 

On se bori protiv nepravednih plemenskih ratova koje pokreću strani mafijaši kako bi eksploatisali plemena i uništavali ih, bori se protiv ugnjetavanja nemoćnih stanovnika, prodaje ljudi i otimanja rudnih bogatstava. Iako nije predstavnik zakona niti kakvih mirovnih misija, on prosto ima urođen osećaj za pravdu koji ga često dovodi u životnu opasnost, kao što smo već naveli. 

adam wild stripblog

Prvu epizodu “Robovi Zanzibara” nacrtao je Alesandro Nespolino, a scenario je pisao Manfredi. Afrika je odlično tle koje se, na Bonelijev zahtev o čisto avanturističkom stripu, svidelo Manfrediju, a dobar je zbog toga što pored Tarzana i Fantoma nema mnogo likova koji su se obreli u Africi. Naravno, Wild je lik sa manje mračnom radnjom nego što je Manfredijev Magični vetar, recimo. 

-Adam Wild nije običan istraživač i antropolog. On je borac protiv ropstva i rasizma. Ali ne zbog verskih uverenja, kao što je to bio Livingstone, već ima taj urođeni osećaj za slobodu i socijalnu pravdu koji je ključna karakteristika klasičnih avanturističkih heroja, opisao je svog lika Manfredi.

adam wild stripblog

Sam lik, ovaj junak je dobio prema glumcu avanturističkih filmova 1930-ih i 1940-ih godina Erolu Flinu. 

Wilda najčešće upoređuju sa Mister Noom, ali je on ipak jedan od retkih junaka Bonelijeve izdavačke kuće koji nije baš koliko bezgrešan, nedodirljiv i ume da prima udarce, biva nasamaren i pravi pogrešne korake od strane svojih protivnika. 

Izdavačka kuća Phoenix press izdanje Adama Wilda na srpskom jeziku u klasičnoj formi Bonelijeve sveščice sa 100-njak stranica stripa. 

“Gospodo, ono što je za vas avantura, za mene je obična šetnja. Ono što je za mene avantura, za vas bi bila sigurna smrt!” – Adam Wild.

Izvori: SBE/Strip Blog/Stripovi

BONUS VIDEO REDAKCIJE: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x