Asteriks 39: Asteriks i Obeliks oči u oči sa Grifonom!

0

Najavljen je izlazak novog stripa o Asteriksu i Obeliksu, 39. po redu, koji nosi naziv “Asteriks i Grifon”.

grifonom stripblog

Na zvaničnoj Facebook stranici Asteriksa i Obeliksa najavljen je novi, 39. album po redu “Asteriks i Grifon”. Ovaj strip rade naslednici Renea Gosinija i Alberta Uderza – Žan Iv Feri i Didijer Konrad.

Pročitajte: Zlatni Asteriks i Obeliks u borbi za prava reportera bez granica

Album je najavljen za kraj oktobra ove godine, tačnije 21. oktobar.

Grifon je mitsko biće predstavljeno sa glavom, krilima i kandžama orla, a telom lava. Najstarije predstave ovog lika datiraju iz drevnog Egipra, Vavilona, Asirije, Persije, Fenikije, a mitovi o Grifunu su nastali najverovatnije na Azijskom tlu, na kojem su živeli Skiti.

Kao čuvar grobova i riznica, Grifon je česta inspiracija za mnoge umetnike, vajare i klesare, te se tako njegov lik može pronaći u mnogim kulturama, na mnogim prostorima i u mnogim krajevima.

Asteriks je strip Renea Gosinija i Alberta Uderza, nastao 1959. godine i od tada je preveden na preko 100 jezika i da je prodat u 370.000.000 primeraka. 

Asteriks i Obeliks su junaci, Gali koji žive u jednom galskom selu koje jedino u celoj, pokorenoj Galiji odoleva rimskim osvajačima. Ovo selo svoju snagu stiče iz napitka koji sprema seoski druid od posebnog bilja koje mora da se seče samo zlatnim srpom. Večito ova dva nerazdvojna drugara zajedno sa jednim malim, nepokornim psom zadaju glavobolje rimskim legionarima, varvarima i pljačkašima koji žele da orobe i porobe selo i njegove stanovnike. Neizmerno humorističan i strip prepun detalja i neverovatnih crteža, večita je inspiracija za izdavače, umetnike, crtane i igrane filmove.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x