“Sedam života kopca” – Krila sudbine i oživljavanje Aleksanda Dime

0

Postoje stripovi zbog kojih žalite što se prvo čitanje može doživeti samo jednom. Takav je Sedam života kopca.

“Sedam života kopca” - Krila sudbine i oživljavanje Aleksanda Dime

Prikaz stripa “Sedam života kopca” po scenariju Patrika Kotjasa, uz crtež Andrea Žuijara

Kotjas i Žuijar su u stripu “Sedam života kopca” stvorili priču koja je smeštena u Francusku za vreme vladavine kralja Anrija IV i kasnije njegovog sina Luja XIII.

Priča ovog serijala započinje hladne septembarske noći 1601. godine. Trudna žena trči preko zaleđenog jezera. Površina pod njom se rastvara i ledena voda je grabi. Ipak, uspeva da se domogne obale i donese na svet devojčicu. Za ženu je bilo kasno kada su stigla braća De Troil, ali beba će živeti. U isto vreme na drugom kraju zemlje rađa se naslednik prestola Francuske i glasnici kreću da uzvikuju radosnu vest kroz noć.

Kraljevina i Evropa se oporavljaju od verskih ratova između katolika i protestanata, ali sukobi se mogu obnoviti svakog trenutka. Anri IV je vojnom mudrošću osvojio Pariz, ali ga je zadržao tako što je hugenotsku crkvu zamenio katoličkom. To će mu stvoriti dodatne neprijatelje i malo pravih prijatelja i dati ovoj priči političku pozadinu.

Dok kralj brine o spletkama na dvoru i nestašnom nasledniku, na imanju De Troilovih raste Arijan. Devojčica je napredna, nezaustavljiva i jaka ličnost koju joj je podario Kotjas je jedan od nosilaca priče. Njena sudbina počeće da se prepliće sa životnom stazom maskiranog osvetnika zvanog Kobac, a i pitanje identiteta njenog oca postaće jedno od najbitnijih za ovu istorijsku dramu.

Pročitajte: “BRZRKR” – Strip glumca Keanu Reeves-a i junak inspirisan njegovim likom

Iako Arijan može biti inaugurisana u glavnog protagonistu, ovaj narativ ima previše značajnih likova da bi se to moglo deklarativno tvrditi. Uz devojčicu u razvoju tu je i već pomenuti Kobac, zatim misteriozna žena koja zna budućnost, ništa manje zagonetni putujući svirač i njegova kćer, zatim sam kralj Anri, mladi Luj i gardista Žermen. Svi oni imaju podjednako pravo da budu istaknuti kao nosioci titule glavnog lika sve dok njihove uloge postoje.

Kotjas priča u maniru A. Dime oca, dok u isto vreme stvara pozorište na stranicama ovog BD grafičkog romana. Izuzetan je poznavalac ljudske prirode što pokazuje u kreiranju i razvitku svakog svog lika, od kojih nijedan nije moralno čist. Dijalozi su pametni i prosvetljeni i odlično postavljeni. U pozadini glavne radnje često se odigravaju paralelne igre kojima vredi posvetiti pažnju. Koliko iz razloga prodiranja u metaforičnu stranu, toliko i zbog raspletanja nekoliko komplikovanih petlji naracije.

Pisac ne cenzuriše svoju priču. Daje joj surovost, sirovost i kompleksnost vremena. Razvija svoje likove u skladu sa onim što proživljavaju i od celog serijala pravi niz filozofskih momenata. Slepa starica i pesnik lutalica su najočigledniji primer. Njihovi likovi su naratori, zloslutnice i možda glavni antagonisti priče. Jer predstavljaju Sudbinu.

Ova “ljudska komedija” obuhvata vremenski raspon od tridesetak godina i za to vreme mnoge stvari će se promeniti za likove koji vise na koncima Sudbine.

Žuijarov crtež ima notu elegancije u sebi. Učenik velikog Žiroa oživljava jedno vreme koje nijedne žive oči nisu videle. On besprekorno vlada prikazima arhitekture, proporcijama i kadrovima. Dočarava nekoliko tipova ženske lepote i erotičnosti dok u isto vreme uspeva da vulgarizuje stvari na ljudskim licima i u očima. Sam je i kolorisao albume i to je uradio sa paletom izuzetno prijatnom za oči uz pažljivo senčenje i igranje svetlom. Možda mu se može prigovoriti statičnost u pojedinim momentima, ali preko te krutosti oko čitaoca prelazi sa lakoćom.

Sedam života kopca obuhvata sedam albuma koje je Čarobna knjiga objavila u dva toma, a Fibra u integralnom izdanju. Hrvatski izdavač je objavio i dva prateća serijala: Crvenu masku (koji je zapravo nastao pre SŽK) i Pero na vetru (četiri originaln albuma). Oba su potpisali isti autori.

Pero na vetru, predstavlja direktan nastavak na Sedam života kopca, pa prva četiri albuma nose numeraciju 8-11. Serijal se u matičnoj Francuskoj nastavlja, završen je trinaesti album, a od četrnaestog će crtež od Žuijara preuzeti naš Milan Jovanović koji se ovom fantastičnom vešću pohvalio na društvenim mrežama deleći sa pratiocima i prijatečjima prve table koje je radio po Kotjasovom scenariju.

Pored svega navedenog, Kotjas je stvorio još devet serijala koji su radnjom smešteni u isti svet, ali je na njima radio sa drugim crtačima i svaki se može čitati kao posebna i nezavisna priča.

Autor: Nikola Tasković

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x