DONATELOVA “SMRT”: Dan kada je “poginula” jedna kornjača…

0

Svakako je šokantno videti da jednog od junaka detinjstva ubiju, da ga pobede negativci koje je vrteo oko malog prsta i da na kraju osim kultne četvorke, ostane troje junaka u životu.

donatelova smrt stripblog

Odmah potom, postavlja se pitanje koliko će i oni moći da izdrže i kako će se sve odvijati na kraju. Ali svaki šok je kratkog daha, pa je tako bilo i sa ovim.

Naime, u serijalu Mladih mutanata Nindža kornjača koji objavljuje IDW, a koji je 2011. godine započet, u 44. epizodi gine Donatelo. Njegova pogibija teško je pala trojici braće koja nisu bila uz njega u trenutku smrti, ali i učitelju Splinteru i ostalima kojima je Donatelo značio. 

Pročitajte: IZBOR NOVINARA SB MILOŠA SIMIĆA ZA STRIP 2020 GODINE: “TMNT: The Last ronin”

U spomenutoj epizodi, Rafaelo, Mikelanđelo i Leonardo, bili su na zadatku sprečavanja Kranga da transformiše planetu Zemlju svojim Tehnodromom, dok je Donatelo ostao u bazi kornjača. Donatela su napali Bibop i Rokstedi, pomoćnici arhi-nerpijatelja kornjača Šredera i Kranga, te je usled borbe Rokstedi slomio Donatelov oklop, zamalo ga ubivši. Zapravo, Donatelo se i jeste nalazio u nekom stanju kome, dok je njegov duh otišao u alternativni svet, neku drugu ravan koja ga je držala u životu. 

donatelova smrt stripblog

Nakon ovog šokantnog prizora, izdavačka kuća i autori su bili bombardovani medijskim pitanjima kako su zamislili ovaj serijal i šta će se dogoditi sa Donatelom. Scenarista Tom Valtz u jednom intervjuu rekao je da je ovom scenom na površinu izvukao najdublje emocije porodice kornjača i da postoje svi mogući, racionalni putevi i načini da Donatelo preživi.

Već u narednom broju, gde saznajemo za postojanje Donatelove duše u nekom paralelnom svetu, njegova braća ga odnose u hladnjaču kako bi zaustavili krvarenje i povećali šanse za preživljavanje. Fugitoid pokušava da ga spase, ali ne uspeva, jer mu je potrebna oprema sa ostrva Burov, te tada Splinter meditacijom pronalazi Donatelov duh i vraća ga u njegovo telo. Međutim, zbog sve potrebne aparature kako bi se pratilo stanje njegovog organizma, duhu nije bio lagan pristup telu, ali ipak u 50. epizodi, Donatelov duh se vraća u njegovo telo i borba sa negativcima je ponovo vraćena na mesto prioriteta.

Ovu epizodu (iz marta 2015) su, pored spomenutog scenariste Toma Voltza uradili i crtač Kori Smit i koloristkinja Ronda Patison.

POGLEDAJTE I OVO:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x