ALTERNATIVNI DIVLJI ZAPAD: Koko Bil kao parodija vestern žanra!

1

Znate li tu legendu Divljeg zapada koja pije samo čaj od kamilice? Da li ste nekada čuli za surovog revolveraša koji ima konja sa večito upaljenom cigaretom u ustima?

koko bil stripblog

Da li znate za kauboja sa šeširom čiji vrh liči na testise, a nije Billy the Pljuc? 

U njegovoj verziji surove, američke zemlje iz još surovije istorije sredine devetnaestog veka pevci su na poternicama, konji imaju dve noge, a jašu ih ljudi sa četiri, a crvi nose šešire, kobasice trče sa nogama, a životinje ne zaklapaju usta. Ova zona sumraka koju proživljava jedan junak je njegova svakodnevica, ne san, ne ružna prikaza zbog pijanstva, jer on i ne pije, niti zbog velike vrućine u južnjačkoj pustinji, on je Bil, Koko Bil. 

Posetite STRIP BLOG SHOP: OVDE

Koko Bil je karikaturalni strip junak italijanskog autora Benita Jakovitija prvi put objavljen 27. marta 1957. godine u časopisu “Il giorno dei ragazzi”, koji je bio aktivan i redovno izlazio sve do 1968. godine.

koko bil stripblog

Radnja stripa je smeštena u nestvarni Divlji zapad, a sam način razvitka radnje, karikaturalni prikaz likova i apsurd radnje daju nam dojam, kako zapravo i jeste, parodije na vestern stripove i priče kojima je stripska, filmska i vikend-roman scena bila prepuna tih godina. 

Teme u stripu su redovne za ovaj tip priče, kauboji, Indijanci, razbojnici, pljačkaši, prevaranti. Koko Bil je neko ko ima jasan zadatak, a to je da pomogne lokalnim šerifima da se obračunaju sa zlikovcima i to na veoma surov i nemilosrdan način, što je svakako neočekivano od čoveka koji pije samo čaj od kamilice. Naravno, kroz sve ovo se provlače komični elementi koje smo naveli.

koko bil stripblog

Teško može da se kaže, iako ima i takvih poređenja, da je Koko Bil italijanska verzija Taličnog Toma, ali to apsolutno nije tačno, jer se u Koko Bilu ne mogu nazreti kritički osvrti na društvo i okolnosti tog doba, već je sve nekako podređeno parodiji kaubojskog žandra i ubacivanje komičnih elemenata iz popularnih crtanih filmova. 

Nakon Jakovitijeve smrti 1997. godine Luka Salvanjo nastavlja rad na ovom serijalu.

Koko Bil je bio objavljivan i u Jugoslaviji u izdanjima Politikinog zabavnika, Stripoteke, Panorame, Zova i Strip magazina. 

Strip je veoma interesantan, zabavan i relaksirajući.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iztok Sitar
Iztok Sitar
3 years ago

Bio je objavljivan i u slovenačkom strip magazinu Zvitorepec.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x