80 GODINA WONDER WOMAN: 6 činjenica o Čudesnoj ženi koje niste znali!

0

Kada je u decembru 1941. godine, u broju 8, All Star Comics-a izašla prva priča o Wonder Woman, autora i psihologa Vilijama Marstona i crtača Harija Petera, stvoren je jak ženski lik koji će obeležiti ostatak dvadesetog veka u strip umetnosti.

80 godina wonder woman stripblog

Amazonka, borac za pravdu, princeza Diana od Temiskere prepoznatljiva je po svom biču, zvezdanom šortsu, korsetu sa zlatnom pticom i dijademom oko glave sa crvenom zvezdom na čelu.

Pročitajte: 10 Superheroja koji su podigli Mjolnir

Wonder Woman je postala član Lige pravde i jedan od najjačih likova DC-jevog univerzuma, a uz to i jedan od simbola ove izdavačke kuće, a neke od zanimljivosti o ovoj junakinji promaknu i najvernijim fanovima:

Wonder Woman nikada ne nosi suknju

80 godina wonder woman stripblog

Iako u nekim epizodama i pričama, mini serijalima deluje da Wonder Woman nosi suknju, zapravo to je i dalje šorts, koji ima šire nogavice i tako, u scenama akcije liči na suknju koja leprša oko nje.

Ona ima sestru po imenu Nubia

80 godina wonder woman stripblog

Nubia je Dianina sestra, ali i saveznik, prvi put se pojavila u 204. broju 1973. Nubia je navodno davno izgubljena sestra Wonder Woman, a Hipolita je od gline napravila i jednu i drugu, jednu svetle boje kože, a drugu tamnije puti, pa su im bogovi udahnuli život. Nubiju je kasnije oteo Mars, bog rata i učio je da se bori protiv Amazonki, ali ju je Wonder Woman spasila i preobratila u svog saveznika.

Wonder Woman je jedan od superheroja koji su podigli Torov čekić, Mjolnir

U velikom Marvel/DC crossover-u iz 1996. u koji su obe kompanije ubacile svoje klasične heroje, Thor se našao u borbi sa Shazamom. U toj borbi je bio odvojen od svog čekića, na koji je naišla Wonder Woman. Princeza Amazonki ga je sa lakoćom podigla i dobila moći Thora. Međutim, nije smatrala da je dostojno da se bori protiv svoje trenutne protivnice Storm sa svim tim novim moćima pa je Mjolnir spustila. Na kraju je izgubila borbu. 

Diana Prince nije jedina Wonder Woman

80 godina wonder woman stripblog

Nije retkost u stripovima da se pod jednim karakterom pronađe više likova, tako je kroz istoriju bilo više Flashova, Batmana, Captain America i slično. Dianina majka Hipolita je jednom prilikom preuzela plašt i postala Wonder Woman, a tokom vremena i Nubia, Donna Troy, Orana i Cassandra Sandsmark su nosile ovu titulu.

Wonder Woman i Superman imaju dete

zagrljaj supermana i batmana stripblog

U stripu Marka Vejda i Aleksa Rosa iz 1996. godine – “Kingdom Come” Wonder Woman i Superman, na kraju priče objavljuju da su trudni, a Superman poziva Batmana da bude kum tom detetu, što on prihvata sa oduševljenjem, jer će, prema njegovim rečima biti kum najmoćnijeg deteta na svetu.

Ona je bila prvi “glavni” ženski superheroj

80 godina wonder woman stripblog

Wonder Woman je prva strip junakinja koja je dobila svoj samostalni serijal 1942. godine, te je tako otvorila put za druge, jake ženske likove. 

Wonder Woman je i danas lik koji uživa veliko poverenje i veliko oduševljenje čitalaca.

POGLEDAJTE I OVO: 

Izvor CBR i Strip Blog

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x