IZBOR UREDNIKA SB MILIDARA ŠVONJE ZA STRIP 2020. GODINE: “Džek Kirbi: Epski život kralja stripova”

0

“Džek Kirbi: Epski život kralja stripova” je najbolji strip objavljen 2020. godine prema mišljenju urednika portala Strip Blog, Milidara Švonje.

IZBOR UREDNIKA SB MILIDARA ŠVONJE ZA STRIP 2020. GODINE: “Džek Kirbi: Epski život kralja stripova”

U eri kada superheroji dominiraju filmskim platnima i TV ekranima, najbolje je vreme da odamo počast onima koji su zaslužni za njihovo stvaranje. Džek Kirbi je, uprkos tome što je poznavaocima strip industrije poznat kao ”kralj stripova”, za mnoge samo fusnota, jedno od mnogobrojnih imena koja se pojavljuju u odjavnoj špici nekog filma…

Autor Tom Scioli se svojim autorskim stripom iz 2020. “Džek Kirbi: Epski život kralja stripova” na unikatan način trudi da to ispravi. Kako sam navodi u uvodniku ovog stripa: ,,Ovo je biografija Džeka Kirbija, a ne autobiografija ili memoar. Naracija iz prvog lica je oblik književne forme. Ova priča je ispričana iz Kirbijeve perspektive, adaptirana iz mnogobrojnih izvora i intervjua koje je Kirbi dao tokom života. Postoje drugačija mišljenja i druge tačke gledišta o događajima koji su obeležili Kirbijevo stvaralaštvo. Ovu knjigu nisu odobrili Jack Kirby Estate, Marvel Comics ili DC Comics.”

Scioli postavlja novi standard na polju strip biografije, koristeći svoju jedinstvenu autorsku viziju da stvori delo koje istražuje Kirbijev život na svim poljima, kao i njegovo nasleđe u strip stvaralaštvu.

Strip dosta govori o Kirbijevoj složenoj istoriji sa Marvelom i DC-jem, do danas dva najveća izdavača stripova. Kirbi je prikazan kao često frustriran zbog nedostatka zasluga koje dobija kao pisac u korist Sten Lija u Marvelu i njegove spremnosti da prećuti stvari da bi zadržao posao i izdržavao porodicu.

Pročitajte: IZBOR NOVINARA SB NIKOLE TASKOVIĆA ZA STRIP 2020. GODINE: “Gorski Vijenac”

Scioli je jedan od umetnika koji često sami pišu svoje stripove, crtaju ih, kolorišu, pa čak i sami unose tekst i to ručno. On ne krije da mu je Kirbi večni idol, te se Kirbijev uticaj da primetiti na stranicama ovog stripa. Svojim gotovo strogim pridržavanjem da se tabla sastoji od šest panela i paletom boja koju koristi, Scioli maksimalno evocira Kirbijev stil i atmosferu stripova iz Zlatnog doba.

“Džek Kirbi: Epski život kralja stripova” donosi priču o Kirbiju, ne kao imenu koji je stvorio popularne likove koji su zaradili mnogo para kao stripovi, a zatim zaradili mnogo para kao filmovi i TV serije, već priču o umetniku koji je bio jedan od najnadahnutijih, najplodnijih i jedinstvenih crtača koji su krasili strip mediji.

Najveća pobeda ovog stripa je što na najdivniji način pokazuje kako je na biografski način forma stripa posvećena održavanju sopstvene istorije.

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x