Stripski saputnik filmu “Pobesneli Maks: Autoput besa”

0

tolkien – press barona – information – batman – a.lincoln 1863 – larry curly moe – I.O.U

Prikaz stripa: “Pobesneli Maks: Autoput besa” – autori: George Miller, Mark Sexton, Nico Lathouris, Tristan Jones, Riccardo Burchielli

Sredinom oktobra leta Đavoljeg 2020, dobili smo veličanstvene vesti. Anja Tejlor-Džoj, ovogodišnja kraljica video platforme Netflix, titula dobijena zahvaljujući njenoj ulozi u mini-seriji “Kraljičin gambit”, dobila je još jednu glavnu ulogu – imperatorke Furioze u još neimenovanom prikvelu filma “Pobesneli Maks: Autoput besa”.

U trenutku pisanja, filmu posvećenom Furiozi se vrlo malo zna. Znamo da su se postavi pridružili Kris Hemsvort i Jahua Abdul-Matin II; da, Džorž Miler, režiser i tvorac sveta Pobesnelog Maksa, planira da oda poštovanje nedavno preminulom Hjuu Kejsu-Bernu, koji je u dve prilike glumio Maksovog (da kažemo) glavnog neprijatelja i znamo da će se radnja filma odnositi na Furiozin život pre radnje “Autoputa besa”. No, oni koji su pročitali strip “Mad Max: Fury Road” su odveć upoznati sa njenim životom.

2000 AD krebs cycle C2H2OH veni vidi vici versailles bowie tea and toast moore

Kako navodi u predgovoru, Mark Sekston, scenarista i strip-umetnik, upitao je Milera, 2001. godine, da li je ikada razmišljao o Pobesnelom Maksu u formatu stripa. Miler je rekao da će razmisliti. Trinaest godina kasnije, dok je „Autoput besa“ bio u fazi post-produkcije, Sekston je dobio odgovor. Iz saradnje je proistekao ovaj vizuelni saputnik filmu – četiri vinjete o prošlosti (redom) Nuksa i Imortan Džoa; Furioze i dve posvećene Maksu, vinjete koje pripovedaju Istoričari, ljudi koji su uzeli znanja iz spaljenih knjiga i spaljenog sveta i zabeležili iglom i mastilom po celim svojim telima. Kroz njihove povesti, saznajemo i o svetu u kojem žive i kako je došlo od njegove geneze.

Pročitajte: “Dedpul satire svetsku književnost”: Kad Dedpul satre književne junake!

Strip, svakako, nije bogat koliko i film koji prati – stoga, saputnik. Daje odgovore na mnoga pitanja, ali, naravno, ne na sva, jer, ko malo bolje poznaje rad i um Džordža Milera, zna da on nikad neće reći sve, ali će ostaviti taman dovoljno detalja i nagoveštaja da probudi nezasitu radoznalost. Iako stoji sve rečeno, samo delo nije bez svojih draži – bogatstvo crteža leži u jarkim bojama, zemljanih i vatrenih preliva, neretko sa metalnom pozadinom; dok narativno, ono se, oslanjajući na prethodno uspostavljene emocionalne povezanosti sa likovima, bavi njihovim preživljavanjem koji goni ka svim dobrim i lošim i neophodnim odlukama. Zvezda kolekcije jeste Furiozina priča, u koju spada i priča nevesti – sve žrtve muške agresije i nesrećnih okolnosti – koje trude da spasu sebe, a kasnije, i druge – u ime mira i razuma koji poznaju samo iz priča.

Na kraju njihove priče, Furioza odvodi neveste, nalik duhovima čije odore duva vetar nasuprot indigo mraka, i sakriva ih u zapregu. Maksova priča je puna bola i borbe, dok je Nuksova i Džoova vezana za opstanak; jedan su antiteza drugom, poslušni vernik i lažni bog.

Iskreni obožavatelji čitave sage bi, smatram, uživali, makar zarad nekih odgovora za kojima tragaju ili kako bi popunili prazninu dok čekaju naredne filmove; ekvivalent voćki kojom zavaramo glad.

monty python dickens WWII satan  feed the beast ragnarok death is only the beginning

Ovaj strip je 2015. godine izdat pod okriljem DC-ijevog Vertiga kao mini serijal od 4 broja.

Autor: Marko Gilmore

POGLEDAJTE I OVO: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x