“Pinap”: Lik devojke sa američkih bombardera!

0

Šta god se mislilo o stripovima, jedna činjenica je zaista bitna kada se o njima govori – nekada su stripovi bili izuzetno popularni, prodavali su novina i oko sebe okupljali sve više poklonika ovoj umetnosti.

pinap stripblog

Prikaz stripa “Pinap” autora Jana i Bertea u izdanju Darkwooda

Ta velika popularnost, sticana tridesetih i četrdesetih godina dovela je do velikih i dugovečnih serijala, strip junaka, superheroja. Popularnost sa sobom nosi još jednu bitnu stvar, a to je dobijanje pažnje moćnika na visokim položajima u državama, vladama, svih onih koji su krojili istoriju sveta. Sve ovo je uticalo na to da se stripovi često koriste u propagandne svrhe, a njihova forma, crteža poređanih u kajiševe, a onda sklopljenih u table, brze, efektne, akcione priče, i više su nego pogodno tle za razvijanje podsticajnih priča za narod, radnike, a najčešće vojnike.

Pročitajte: “Okrug Eseks” – Opstanak nežnosti i toplote uprkos svemu

Sjedinjene Američke Države su, možda i najviše koristile strip kao medij za propagandu vojnicima na udaljenim ratištima, pre svega na Pacifiku tokom Drugog svetskog rata. Ne zaboravimo da se čuveni strip Kapetana Amerike, njegovog prvog pojavljivanja, sa pesnicom koja menja lični opis Hitlerovog lica i tako ga verovatno tera da promeni sliku u ličnoj karti, bio pre masovnog štampanja poslat vojnicima u vojnu bazu Sjedinjenih Država, na Pacifiku – Perl Harbor.

pinap stripblog

Jedan od najčuvenijih propagandnih strip stvaralaca bio je Milton Kanif, koji je tokom Drugog svetskog rata bio i više nego popularan sa svojim stripovima poput “Male call”, “Miss Lance” i slično. Njegovi stripovi su podizali moral američkoj vojsci na ratištima, koja su sva bila daleko od njihovih domova, a to je najlakše bilo postići lepim devojkama, kao glavnim junakinjama priča koje je stvarao. Pinap devojke, nekada glumice, nekada animir dame, nekada muzičarke, radnice kabarea i slično, često se može u tekstovima, o ovim damama, naleteti na mišljenje da su neke vrste pinap devojki preteče današnjih starleta, a s obzirom na to da je njihov glavni atribut bila lepota, uz atraktivnu, obnaženu garderobu, a posao je bio taj da budu lepe, kako bi se slikale za časopise, duplerice i kalendare, a svakako su bile omiljene u društvu muškaraca punog džepa, te se takva poređenja mogu veoma ozbiljno uzeti u razmatranje, pre svega što su časopisi i kalendari nekada bili važni, poput Instagrama danas. Ovakve devojke su najčešće crtane i tako prikazivane putem navedenih medija iz prostog razloga što je tako bilo lakše prikazati idealnu devojku, nije bilo fotošopa i sve korekcije, važne za uneti u prikaz savršenog tela, mogao je odraditi vrsan crtač i umetnik. Naravno, ne smemo zaboraviti da su ti magazini i kalendari sa ovim likovima bili osnovni ukras kasarni i zatvorskih ćelija.

pinap stripblog

Kanifov glavni model bila je devojka po imeni Doroti Partington, koja mu je pozirala za mnoge stripove na kojima je radio kako bi moral američke vojske bio na visokom nivou.

Kanif i Partingtonova su bili inspiracija umetnicima Filipu Berteu i Janu Le Penetijeu kada su stvarali strip “Pinap” i odmah da kažemo da se ova dva lika pojavljuju u stripu, i to baš u ulogama kakve su imali u stvarnom životu, tokom istorijskih okolnosti, ali u izmišljenoj priči i sa izmišljenim, ličnim karakterom. Ovaj strip je izdavla kuča Dargoa od 1994. godine i pisan je u nekoliko ciklusa – “Drugi svetski rat”, “Hladni rat”, “Las Vegas” i “Holivud”.

Priča se vrti oko Doti Partington, prvo kao veoma mladom devojkom, a kasnije kao prevejanom i veoma iskusnom ženom, koja zna šta hoće i koja je izuzetno sposobna da prevali sve nedaće i izazove. Povest o njom kreće u vreme Drugo svetskog rata dok se njen verenik bori na japanskim ostrvima, Doti postaje pinap devojka i Kanifov model u koju je smrtno zaljubljen oficir, pilot Erl Mekferson. Kanif uzima Doti kao model za strip “Otrovna Ajvi” koji radi kako bi vojnicima podizao moral. Ljubavna, akciona i krimi priča krije se iza ovog stripa, a Darkwood je u svojoj ediciji Perle objavio tri broja iz prvog ciklusa “Pamtite Perl Harbor”, “Otrovna Ajvi” i “Leteća Doti”, sa odmerenim prevodom Gorana Kostrovića i u tvrdo i meko koričenoj varijanti.

pinap stripblog

Strip je crtački urađen u polurealistično stilu, negde između realnih dekora japanskih šuma i karikaturalnih likova, koji odgovaraju crtanim flmovima.

Filip Berte, umetnik rođen 1956. godine u Torinjiju, u Marni, u Francuskoj, a radovi su mu objavljivani u casopisu Deveti san, a kasnije se nastavio u ostalim časopisima, Dipi izdavačkoj kući i Spiru magazinu. Sa Hose-Luizom Bokeom crtao je “Holivudske detektive” u formi serijala, a bio je majstor crtanja ženskih figura i aktova, te je Doti došla kao vrhunac njegovog stvaralaštva.

Jan Le Pentije smatra se jednim od najplodnijih strip scenarista koji je radio za Spiru magazin, radio je na pričama iz različitih žanrova istorijskih priča, humorističkih ili naučno-fantastičnih priča. Sa Didijerom Konradom, zamenikom Alberta Uderza na Asteriksu, radio je stripove poput “Boba Marona”, “Neimenljive” i “Bele tigrice”, a kasnije je sa Izlerom radio na stripu “Sambrove”. Važno je naglasiti da je pisao scenaria za “Spiru i Fantazija”, “Marsurpilamija”, “Taličnog Toma”, “Torgala” i drugih važnih serijala.

Pinap je veoma interesantan istorijski strip, značajan za strip umetnost i veoma atraktivan, pre svega zbog protagonistkinje i njenih suparnica.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x