Zlatna serija i senke izazivači…

0

Sveska sa brojem 25 na rikni nove Zlatne serije donosi novu epizodu serijala Priče iz baze Drugde “Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa”.

Prikaz stripa “Zlatna Serija 25 – Priče iz baze „Drugde“: Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa” po scenariju Karla Rekanja uz crtež Đuzepea Palumba u izdanju Veselog Četvrtka

Ova priča je direktan nastavak broja 15 “Stvor koji vreba u magli” i ponovo se družimo sa Bonelijevom verzijom Šerloka Holmsa koji se obreo u Americi kao gost ljudi iz Drugde. senke

Domaću naslovnicu je fenomenalno oslikala Helena Janečić. Dok je A verziju radio Alesandrini, standardni naslovničar serijala.

Karlo Rekanjo je radio na scenariju dok je autor crteža Đuzepe Palumbo.

Potraga za Šerinfordom, starijim Šerlokovim, bratom se nastavlja s one strane okeana. Čuvenom detektivu pomoć nesebično pruža baza Drugde na čelu sa direktorom Gordonom Kolom i agentom Kajlom Andersonom.

Šerlok se sa skepsom upoznake sa istraživanjima Drugde i zajedno sa Andersonom se infiltrira u jednu okultističku sektu koja deluje na severozapadu SAD-a, na samoj granici sa Kanadom. Ali oni ni izbliza nisu najveća opasnost koja vreba ovim šumovitim predelom.

“Senka koja je izazvala Šerloka Holmsa” nema za protagonostu ni jednog klasičnog Boneli junaka, ali predstavlja izuzetan team up univerzuma koji naseljavaju DSČM, Zagor, Mister No, Dilan, Teks… svetske književnosti i Tvin Piksa.

Već smo viđali u devetoj umetnosti pokušaje da se ujedine junaci avanturističke književnosti, ali Boneli u slalom sačinjen od Konana Dojla, Žila Verna i drugih, dodaje i Tvin Piks, krimi – horor seriju sa početka devedesetih izuzetne popularnosti.

Rekanjo je možda ipak malo preterao sa količinom likova iz različitih fiktivnih dela koja je želeo da uključi u priču, pa pojedine strane deluju kao da su tu samo da bi proširile domašaj krosovera.

POVEZANO: “Priče iz nekog drugog sutra” – Sklavi piše bezvremenske priče

Omaž je dat i Tintinu kroz pojavljivanje dva upečatljiva lika, kao i Saut Parku.

Kraj pati od previše detaljnog objašnjavanja tipičnog za Boneli, ali je priča u suštini dobra, pitka i zabavna. Mnogo je namigivanja na Tvin Piks, naročito u imenima likova i mestima odvijanja radnje.

Palumbov crtež je mešavina više stilova, ekpresivan i dopadljiv sa dosta senzualnosti koja je naročito poklonjena ženskim likovima.

Za sledeći, 26. broj najavljen je Zagor i novi povratak jednog od njegovih kultnih neprijatelja. Epizoda koja je u Italiji jo uvek prilično sveža u redovnoj seriji.

Autor: Nikola Tasković

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x