“Betmen: Smrt porodice” – Vic da umreš od smeha

0

Džoker se vratio posle godinu dana misterioznog odsustva i prva stvar koju želi je da povrati svoje lice.

“Betmen: Smrt porodice” - Vic da umreš od smeha

Prikaz stripa “Betmen: Smrt porodice” pisca Skota Snajdera i crtača Grega Kapula

Reboot DC univerzima, pod nazivom THE NEW 52, desio se 2012. godine. Svi junaci su dobili priliku za svež početak, podmlađeni i puni entuzijazma u borbi za pravdu u univerzumu. Kreiranje Betmenovog serijala u okviru THE NEW 52 pripalo je Skotu Snajderu dok je cežrtež gotovo ekskluzivno bio zadužen Greg Kapulo. porodice

Serijal je, pre nove revitalizacije, trajao 52 broja tokom kojih je Snajder uneo dosta vitalnosti u mrčnog gotamskog viteza, a Kapulo se razmahao svojim crtežom.

Čarobna knjiga i Fibra su uporedo počeli sa izdavanjem trejdova ovog dvojca, a drugi trejd kod oba izdavača je zauzela “Smrt porodice”, originalno objavljena u sveskama 13-17.

Pre godinu dana Džoker je nestao ostavljajući samo jedan trag koji će postati morbidna misterija – svoje odrano lice. Sada se vratio, krvoločniji nego ikad sa besprekorno dijaboličnim planovima da Betmena gurne preko ivice u još dublju tamu.

Snajder kreira zastrašujuću atmosferu lova na serijskog ubicu koji je uvek tri koraka ispred lovaca i više od svega želi da se igra s njima. Džoker je nadmoćan u svakom pogledu sve do poslednjih stranica. Ušao je u glavu Betmenu i njegovim pomagačima, članovima Bet-porodice i svaki detalj priče se odvija onako kako je manijakalni klovn zamislio.

Iako u takvom zapletu Snajder otvara neke rupe, koje bi mogao da zapuši sa dodatnih par strana, one ne predstavljaju preveliki žulj prilikom čitanja, naročito kada se dođe do finalnog obrta koji ima fenomenalan psihološki momenat. Ipak, ono što izaziva svrab je Betmenova indolgentnost i nesposobnost da bilo kako omete plan svog arhineprijatelja, već do samog kraja pušta da ga struja nosi.

Snajderov stil pisanja produbljuje lik ispod maske Betmena (ili Brusa Vejna). Stil pisanja u pojedinim trenucima podseća na Milera i otkriva motivacije i strahove Mračnog viteza. Scenarista se oslonio kroz podsećanja i na “Ubistveni vic”, “Smrt u porodici” i “Betmen: Čovek koji se smeje” tri klasične i cenjene priče o Betmenu. Takođe, čini se da jedan deo Skotove motivacije za Džokerov lik dolazi iz Nolanovog Mračnog viteza.

Kapulov crtež u pojedinim trenucima oduzima dah i izgleda kao unapređena verzija Brusa Tima. Betmenu i Gotamu daje futurističku, neonsku notu. Akcione scene su vanserijski snažne i dinamične, a njegov Džoker je toliko jeziv da ćete se posle nekih kadrova pitati šta vreba iz mraka i ima li nekog ispod vašeg kreveta.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x