“Nedokučiva tajna” – Osećaj koji nam može podariti samo Sklavi!

0

Posle, ovaj put ne tako duge tišine, tata Sklavi se još jednom vratio na mesto zločina i napisao epizodu Dilan Dog – Nedokučiva tajna.

“Nedokučiva tajna” - Osećaj koji nam može podariti samo Sklavi! Strip Blog

Prikaz stripa Dilan Dog “Nedokučiva tajna”, 166. broj u izdanju Veselog Četvrtka i 375. broj u Italiji, po scenariju Ticijana Sklavija, uz crtež Anđela Stana i kolor Đovane Niro

Dakle, Sklavi se vraća donoseći misterioznu epizodu “Nedokučiva tajna”, priču o smrti i njenoj nasumičnosti. Dok nemilosrdni serijski ubica hara gradom, Dilan nailazi na lutalicu proročkih sposobnosti koji će Dilana upozoriti i spasiti nemilosrdne sudbine i sigurne smrti. 

Smrt, serijski ubica i misterija možda zvuče ‘isfurano’ kada su Sklavi i Dilan Dog u pitanju, ali je činjenica da koliko god Sklavi bio umoran od pisanja Dilana i možda patio od nedostatka ideja, uvek ima nekoliko ideja više od autora koji su se kao scenaristi menjali na serijalu Dilan Dog. 

Kao i u svojim najboljim danima, Sklavi konstruiše metafizičko delo koje će čitaoca uhvatiti za ruku i provesti kroz jednu iscrpljujuću jednačinu na čijem se kraju neće nalaziti rešenje, već jedna nova nepoznata i dodatna pitanja. Inspirisan paralelnim univerzumima, Sklavi biva jako konceptualan i koncizan, dok se nalazi između agnosticizma i nihilizma. U ovoj priči nema konkretnog slučaja na kome Dilan radi, već u ovoj epizodi upada u splet događaja u kojima je slučajni učesnik. Sklavi je čak izbegao i da mu u ovoj epizodi podari devojku, izbegavajući tako intimizam i praveći od Dilana pasivnog posmatrača priče koji ne može uticati na ono što je neizbežno.

POVEZANO: 10 najboljih epizoda stripa Dilan Dog (prema našem mišljenju)

Sa Sklavijem se vratio i Anđelo Stano, što čini retro ukus ove epizode kompletnim. Stanov stil je nemoguće odmah ne preooznati i uvek ga je lepo videti. Njegove precizne, realne linije i izvrsno kadriranje daju pravu težinu likovima i događajima. On demonstrira kvalitet i poetiku koju je Đovana Niro ulepšala bojama i učinila hiperdinamičnom. 

Ne treba zaobići ni naslovnicu Điđija Kavenaga. Njegov Dilan na naslovnici se rastvara u multiverzumu i tako pojačava interpretativnu svestranost Sklavijeve priče. 

“Nedokučiva tajna” je priča koja čvrsto stoji na svojim nogama, a kontstrukcija je jednostavna sa efektnim rezultatom na kraju. Čitanje ove epizode će jako uzbuditi čitaoca i podstaći razmišljanja o egzistenciji i neizbežnom. Ono što je najlepše u ovoj epizodi je nešto što je svima nedostajalo, a to je odnos Sklavija prema Dilanu pun gracioznosti, delikatnosti i pažnje. 

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x