“Tito”: Kada se probudi nova nada u ratu razorenom Novom Sadu!

0

Kada govorimo o domaćem stripu, tada podrazumevamo da su to radovi naših autora, isključivo naših (misli se da su i scenarista i crtač naši), koji se objavljuju u svetu ili kod nas, a kada pravimo još dublju podelu, tada mislimo samo na stripove koji se objavljuju kod domaćih izdavača

tito stripblog

Prikaz stripa “Tito” scenariste Predraga Đurića i umetnice Jelene Vučić u izdanju Rosencrantz-a

Naravno, uglavnom su priče domaćih autora vezane za neke strane prostore, neke strane ljude, neka mesta koja su nama daleko, Vikinge, severnoameričke starosedeoce, francuske kriminalce i detektive. Ali radnja svakako postaje zanimljivija i prijemčivija našim srcima kada se priča razvija na domaćem terenu, nekom srpskom gradu, mestu, planini, a kada su likovi obični ljudi ili superheroji koji lete iznad poznatih građevina i arhitekture naselja koja dobro poznajemo. 

Upravo je radnja stripa “Tito” autora Predraga Đurića i umetnice Jelene Vučić, objavljenog 2015. godine u izdanju Rosencrantza strip koji govori o domaćim temama na domaćem terenu.

tito stripblog

Priča se vrti oko dečaka Tita, koji živi sa svojim dedeom, a koji mu priča priče o junaku narodno oslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata, njegovom imenjaku i doživotnom predsedniku Savezne Federativne Republike Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Dečak zadojen socijalističkim učenjem i komunističkom kulturom, a zaokupljen nagonom za preživljavanjem u ratom razorenom Novom Sadu 2050. godine, stupa u kontakte sa raznoraznim ološom koji se nakotio u odumirućem gradu. Tito je običan mladić, dečak koji samo pokušava da u svom tom nezdravom okruženju koje nastaje u toku ratnih zbivanja i razranja pronađe svoje mesto. Pored toga, on mora da zasluži svoje mesto u društvu i vršnjačkim grupama koje često mogu da budu surovije od najmoćnijih oružja i da ostavljaju najteže ožiljke, teže nego najoštriji noževi.

Preokret u dobro poznatoj priči o preživaljvanju u Srbiji, koja je do sada ispričana u milion i jednom srpskoj seriji snimanoj od sredine osamdesetih do kraja devedesetih godina dvadesetog veka, nastupa kada Tito sazna da se u gradu nalazi organizacija, pokret otpora tiranskoj vlasti koja ugnjetava građane. Ova organzacija je naravno zadojena komunističkim idealima, te je Titova motivacija za pridruživanje takvoj vrsti skupine i više nego velika i nafilovana pozitivnim nabojem. 

tito stripblog

Naravno, o borbi na život i smrt, ne treba ni govoriti. 

Predrag Đurić je strip scenarista poznat po delima “Uliks: Početak revolucije”, “Begunac”, “Dan kada je počeo leto”, “Godina raka”, “Komunista” i drugih, dok je Jelena Vučić poznata po vizuelnom ostvarenju ovog stripa koji je u boji nalik na predivne akvarele Kortovih pejzaža i neuredne linije starog majstora Prata, svojevrsno ostvarenje i način oslikavanja strip priče. Vučićeva je poznata i po romanu “Patnja”, a u svoje slobodno vreme piše i za portal Strip Blog.

Moramo priznati da je ovo ostvarenje, A5 formata i tvrdih korica veoma važno za održavanje sto-postotno domaće strip scene u kojoj ćemo uživati u dekorima i arhitekturi srpskih gradova i predela. 

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x