Kako smo posle 80 godina dobili 3 različita Jokera

0

Princ zločina Joker je uvjerljivo jedan od najboljih i najstrašnijih negativaca ikada! Njegov identitet i podrijetlo su jednako veliki misterij poput priče iza njegovog stvaranja. Nakon 80 godina postojanja iza sebe ostavlja impresivnu kolekciju priča, filmova i momenata koji će ostaviti trag na cijeli svijet.

Kako smo posle 80 godina dobili 3 različita Jokera Strip Blog
Nakon 80 godina postojanja iza sebe ostavlja impresivnu kolekciju priča, filmova i momenata koji će ostaviti trag na cijeli svijet.

Prvi put se pojavljuje u stranicama stripa Batman #1 (1940), a bio je originalno namijenjen kao negativac koji se trebao pojaviti samo jednom. Zahvaljujući editorijalnom timu ljudi koji su u to vrijeme radili u DC Comics kompaniji, to nije bio slučaj sa jednom sitnom promjenom na kraju priče gdje se aludira da je Joker ipak preživio. To će postati jedna od glavnih karakteristika njegovog lika jer se kroz godine on uvijek vrati, spremniji nego ikad za još jednu igru sa Batmanom. 

Tko je točno odgovoran za stvaranje njegovog lika je isto zanimljiva priča, jer se 3 čovjeka miješaju u taj proces. 

Umjetnik Bob Kane je godinama uzimao zasluge za stvaranje Jokera, unatoč tome što je pisac Bill Finger napisao glavne karakteristike njegovog lika. U sve to se još pomiješa i asistent Jerry Robinson koji je pomagao Bob Kaneu oko crtanja stripova. Robinson je nacrtao Jokerovu prepoznatljivu kartu koju je pokazao Bob Kaneu, a njega je to podsjetilo na film The Man Who Laughs (1928) od kuda je izvučena glavna inspiracija, zahvaljujući glumcu Conrad Veidt-u i njegovom zastrašujućem smiješku. 

I sada 80 godina kasnije Joker je postao jedan od najpopularnijih zlikovca svih vremena, prikazan u svim multimedijama oko cijelog svijeta. Joker je u svakom pogledu kompletna suprotnost Batmana, smatraju ga njegovim savršenim protivnikom.

Svaka generacija ima svojeg Jokera koji se prilagoditi vremenu i formatu u kojem se prikazuje. Bilo riječ o animiranim avanturama Batmana (1992) gdje mu Mark Hamill podaruje glas sa svojim prepoznatljivim i proganjajućim smijehom, Scott Snyderov Joker sa izrezanim licem i horror karakteristikama, Jack Nicholsonov Gangster klaun, Heath Ledgerov Joker prizemljen u realističnom svijetu ili nedavno prikazan solo Joker film koji je postao jedan od najuspješnijih strip filmova svih vremena i uvjerljivo najprofitabilniji Rated-R film svih vremena sa Joaquin Phenixom u glavnoj ulozi. 

Nakon dužeg čekanja i brojnih odgađanja smo napokon dobili i dugo očekivani strip gdje je otkriveno da su u DC svemiru cijelo ovo vrijeme postojala 3 Jokera u Geoff Johnsovom Batman: The Three Jokers (2020), gdje je svaki od njih podijeljen na: Klauna, Komičara i Kriminalca. Fanovima će biti prepoznatljivi kao Joker koji se pojavljivao u prvim Batmanovim stripovima, Joker koji je paralizirao Barbru Gordon Batgirl u The Killing Joke (1988) stripu i Joker koji je ubio Jason Todd Robina u Death in the Family (1988). 

Svaki predstavlja jednu posebnu eru njegovog lika kroz godine prikazivanja u stripovima. 

Pa smo tako ove godine dobili i Joker strip koji slavi 80 godina postojanja – popunjen sa kratkim pričama i kolaboracijama brojnih umjetnika i pisaca koji su ostavili svoj trag na jedan način ili drugi. 

Imamo priču u kojoj vidimo što bi Joker napravio kada bi napokon porazio Batmana, što bi radio kada bi pronašao normalan posao, uvod u novu Jokerovu djevojku Punchline. 

Ako ste fan Jokera onda ćete sigurno pronaći nešto što će vas zanimati u ovom stripu. Ukoliko ste ga već pročitali koja priča vam je najdraža? Koji glumac je najbolje utjelovio Jokera? Komentirajte vaše mišljenje u komentarima. 
BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG: 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x