Iv Rokatanski: Detektivski humor u avanturama u Gradu svetlosti!

0

Šta reći o Ivu Rokatanskom, a ne kazati da je u pitanju veoma kontroverzna ličnost, a kako i ne bi bila kada je od policijskog inspektora, za samo nekoliko trenutaka (scena) se pretvorio u taksi šofera.

iv rokatanski stripblog

Prikaz stripa “Iv Rokatanski / Gile Gulić: Avanture u Gradu svetlosti” autora Odanovića, Lazarevića i Mitika u izdanju Rosenkranz

E da, takav nam je Rokatanski. Veoma nervozan, prgav i osion, ali i veoma obazriv, pun policijske sreće i pre svega oštrog uma da prevaziđe sve prepreke koje mu posao nanese.

Pročitajte: “Krampi / Kreker Kid”: Pronalazač iz kamenog doba ili lovac na dugim prerijama..?

U “Gradu svetlosti” dešavaju se različiti zločini i obitavaju svakojake bande. Naravno, sama veličina grada nas dovodi do takve demografske statistike, jer što je grad veći to je više ološa i gangstera u njemu. Rokatanski se uspešno nosio sa njima, sve dok mu nije prekipelo, pa je odlučio da se bavi vožnjom taksija i to na najčudniji mogući način, ta odluka je pala pred njega. Naime, sav besan, uleteo je u jedan taksi, nakon što je izašao iz policijske stanice, a u tom trenutku je šofer saznao kako je dobio velike pare na lutriji i tako rešio da napusti taksi vozilo, jer je i njemu njegovog posla preko glave i tako počne neki novi, bogataški život.

iv rokatanski stripblog

Baš taj taksi, pomogao je Rokatanskom da razreši slučaj i ponovo ga učinio više nego uspešnim detekstivom u gradu. 

Ovu priču o avanturama Iva Rokatanskog napravili su u drugoj polovini osamdesetih godina dvadesetog veka napravili su scenarista Lazar Odanović i crtač Dragan Lazarević. Odanović je stripskoj publici u Jugoslaviji već bio poznat kada je ovaj album nastao. Za Yu strip, reviju koju su izdavale Dečje novine iz Gornjeg Milanovca je izdao strip “Nićifor” sa Zoranom Kovačevićem, a za istu reviju sa Božidarom Bamom radio je “Pacere”, a bio je i zapađen po radu na licenci sa Kovačevićem i Zdravkom Zupanom o “Tomu i Džeriju”. Sa Lazarevićem počinje saradnju 1984. godine na stripu “Zar” kojeg je objavio novosadski Dnevnik.

iv rokatanski stripblog

Avanture Iva Rokatanskog, izuzetno humorističan, detekstivski i kriminalistički strip, sa fenomenalnim crtežom i detaljnim pozadinama i dekorima nastaje 1987. godine, a dve godine nakon toga francuska izdavačka kuća Sorg objavljuje ovaj album u kolornoj verziji.

iv rokatanski stripblog

Rokatanski je pre svega za Dragana Lazarevića imao veoma veliki značaj, jer ga je predstavio na francuskom tržištu kao ozbiljnog crtača stripova. Nakon toga sa Valterijem Lazarević radi Rubinu, crvenokosu detektivku  i tako nastavlja svoju profesionalnu karijeru na stripovima francusko-belgijske škole. 

iv rokatanski stripblog

Izdavačka kuća Rosenkrantz je objavila ovu priču u crno-beloj verziji pod naslovom “Iv Rokatanski / Gile Gulić: Avanture u Gradu svetlosti” 2012. godine, na kvalitetnom papiru, albumskog formata sa mekim koricama, zajedno sa pričom o detektivu Giletu Guliću kojeg su spomenuti autori radili sa francuskim autorom Mitikom. 

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x