STRIP LIČNOST SVETOZAR OBRADOVIĆ: Njegove priče su objavljivane u milionima primeraka!

0

Svetozar Obradović Toza bio je stripski scenarista, jedan od najvećih u bivšoj Jugoslaviji, čije su se priče objavljvale u milionima primeraka. Stripovi ovog autora su objavljivani širom Evrope i Jugoslavije.

svetozar obradovic stripblog

Obradović je rođen 12. novembra 1950. godine u Novom Sadu, gde je i završio osnovnu i srednju školu, a kasnije je bio student Građevinskog fakulteta. Svoj rad je počeo na Televiziji Novi Sad. Moramo da naglasimo da je Obradović bio veliki zaljubljenik u sport, te je tako i bio igrač ali i trener novosadskog košarkaškog kluba Slavija, zatim košarkaški sudija i reli vozač, gde je na vojvođanskom šampionatu osvojio drugo mesto…

Još kao dete, voleo je strip, a odrastao je u istoj ulici sa Branislavom Kercom, a njih dvojica su bili savršen tandem, još od početka saradnje.

Pročitajte: Preminuo strip scenarista Svetozar Obradović Toza (1950-2020)

-Prvi put sam sa sedam godina negde u gradu video neki strip. Nisam tada ni znao šta je to. Onda mi je majka kupila taj strip. Radilo se o stripu Đorđa Lobačeva Gospodar smrti. Moj ujak je dobro crtao, a posle sam saznao da je nešto i radio za neke predratne listove. On je radio jedan strip u dva kaiša, Mali Mata se zvao. Nije to radio samo on, radilo je više njih. Međutim, nije se dugo zadržao na tom stripu. On je bio prvi koji je podržao moje oduševljenje stripom. U moju svesku mi je nacrtao Usamljenog jahača. Bio sam glavni klinac u kraju! A onda, posle toga sam upoznao Baneta… Odlučujuće za moje bavljenje stripom bilo je moje druženje sa Crtanim romanima, naveo je Obradović u jednom intervjuu 2011. godine koji je objavljen u knjizi “Zlatno doba vojvođanskog stripa”.

Udruženje strip umetnika Srbije navodi da je Obradovićev početak profesionalnog bavljenja stripom vezan je za strip-serijal Poručnik Tara. Serijal je objavljivan u Zlatnom klikeru, Nevenu, Strip zabavniku i Vojvođanskom stripu, ukupno 23 epizode. Sa istim autorom za gornjomilanovačke Dečje novine stvara serijale Kobra, Cat Claw i Nindža. U međuvremenu postaje i prvi profesionalno angažovani strip-scenarista u novosadskom Dnevniku, za koji radi na licencnom stripu Veliki Blek, (najmanje 43 epizode) a kasnije i na domaćim serijalima Lun kralj ponoći, Troje nesalomljivih, Izvidnik Rod, Zeka Pega, Porodica Srećković, Kiki i Riki. Za novosadski Forum napisao je brojne scenarije za licencni strip Tarzan, kao i za strip Billy The Pljuc. Piše i scenarija za brojne kratke stripove. Početkom 1990-ih sarađuje sa nemačkim izdavačem Bastei, kao i sa italijanskim časopisima Lanciostory i Scorpio. Sredinom ove decenije učestvovao je u izradi stripa Nevolje sa Rokijem i druge priče o ljudskim pravima, koji je postao sredstvo u nastavi u osnovnim školama u Crnoj Gori. Sarađivao je sa velikim brojem crtača, a pored Kerca po njegovim scenarijima crtali su i Marinko Lebović, Radič Mijatović, Slavko Pejak, Pavel Koza, Sibin Slavković, Miodrag Ivanović Mikica, Branko Plavšić, Ahmet Muminović, Miša Marković, Nikola Maslovara, Stevo Maslek, Zdravko Popović, Dušan Pivac, Bogdan Ljubičić, Adam Čurdinjaković, Dragan Stokić, Jelko Peternelj, Predrag Ivanović, Goran Đukić, Borislav Stanković Stabor, Dušan Bunardžić, Vuja Radovanović, Dejan Sedlan, Dražen Kovačević, Stevan Brajdić, Igor Lazarević, Aleksandar Oreščanin, Nebojša Bačić, Sabahudin Muranović, Ilija Nikčević…

Brojne epizode Svetozara Obradovića objavljene su širom Evrope – u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, skandinavskim zemljama, kao i u SAD.

Obradovič se bavio i publicistikom (Velike prevare i falsifikati, Dnevnik, Novi Sad, 2003; Novosadski strip!, Prometej, Novi Sad, 2007), kao i pisanjem radio-drama. Bio je i tušer nekim stripovima, devedesetih je uređivao časopis Školjkan iz Prištine, pisao je feljtone i bio urednik u izdavačkoj kuči Rosencrantz.

USUS je istakao u svom saopštenju medijima i Obradovićev pedagoški rad, kako kroz rubrike u Strip zabavniku i “Dečjem Dnevniku”, tako i kroz školu stripa, odnosno strip radionicu na Novosadskom otvorenom (radničkom) univerzitetu, gde je 2000. godine organizovao i izložbu „Novosadski strip prva generacija“. Autor je i izložbe Gorana Đukića Gorskog održane 2011. godine. Spomenuta knjiga Novosadski strip! predstavlja nemerljiv doprinos istoriji domaćeg stripa.

Obradović je preminuo 14. avgusta 2020. godine u Novom Sadu.

Na kraju je važno spomenuti da se ni Novi Sad ni državne institucije nisu makar i simbolično znali odužiti Velikom Tozi…

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x