22. Balkanska smotra mladih strip autora – Kreativnošću protiv Korone

0

Mjanmar i Moldavija. Burkina Faso i Brazil. Australija i Angola. Vijetnam i Venecuela. Južna Koreja i Jordan. Italija i Indija. Azerbejdžan i Argentina. Nemačka i Nigerija. Kina i Kamerun. Šta ih povezuje? Globalna pandemija, reći će neko i neće, na žalost, pogrešiti.

Balkanska smotra mladih strip autora - Kreativnošću protiv Korone Strip Blog

Ali, na sreću, i 22. Balkanska smotra mladih strip autora, na kojoj su se našli radovi autora iz svih ovih država, ali i mnogih drugih – tačnije, njih 73, što je do sada nezabeležen broj država iz kojih su stigli radovi na bilo kojoj strip manifestaciji u čitavoj Evropi.

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine po 22. put u periodu od 14. do 16. avgusta, uz sve propisane mere bezbednosti prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke “Radoje Domanović”, u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”. Ono što ovaj festival čini različitim jeste to što se organizuje u izuzetno nepovoljnim uslovima pandemije COVID-a 19, pa je tako prema našim saznanjima jedna od retkih, ako ne i jedina, strip manifestacija u regionu od početka godine koja nije otkazana ili sasvim preseljena u digitalni format održavanja. Još jedna stvar koja 22. Balkansku smotru mladih strip autora čini specifičnom jeste i činjenica da na njoj učestvuje 2839 učesnika iz rekordnih 73 zemalja iz čitavog sveta. Osim učesnika iz zemalja koje slove za stripovske centre poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Španije i Italije, pozivu za učestvovanje su se odazvali i strip autori iz zemalja koje su do ovog trenutka za stripovsku javnost bile potpuna nepoznaninca, poput Burkine Faso, Mnjamara, Angole, Letonije, Nigerije, Bangladeša, Kameruna, Čilea, Tanzanije, Moldavije, Vijetnama, Sirije, Perua, Malavija i drugih što sve svedoči o raširenosti devete umetnosti u svetu, ali i ugledu koji Balkanska smotra mladih strip autora u Leskovcu uživa na svim meridijanima.

Manifestaciju ove godine čine tri izložbe. Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će ove godine zapremati obe galerije Leskovačkog kulturenog centra, odigraće se i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci “Radoje Domanović”. Gost Balkanske smotre za 2020. godinu je strip Republike Češke, koji obeležava izuzetno značajan jubilej od 100 godina postojanja izložbom “Vek češkog stripa” u Narodnom Muzeju u Leskovcu. Izložba, koja je pripremljena u saradnji s Češkim kulturnim centrom iz Praga, će za javnost biti otvorena u subotu 15. avgusta u 20h, čime se ujedno strip ove evropske države po prvi put predstavlja u regionu. Istog dana, sat vremena ranije, dakle u 19 časova, biće otvorena izložba nagrada dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu Dušana Reljića pod nazivom “Dušan Reljić: Strip legenda” u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“. Naslov izložbe možda deluje pomalo pretenciozno, ali kad se navede da je Reljić tokom svoje crtačke karijere koja traje već petu deceniju crtao, između ostalih, i avanture Toma i Džerija, Bila i Bula, Mikija Mausa, te da u Grčkoj uživa status jednog od najuglednijih karikaturista i strip autora sa petocifrenim tiražima, postaje jasno da je Reljićev status strip legende i više nego opravdan.

Mere bezbednosti koje je donela Vlada Republike Srbije i grad Leskovac poput zabrane okupljanja učinile se programski deo festivala neizvodljivim, kao i oficijalnu ceremoniju otvaranja, pa će tako usled zaštite zdravlja građana Leskovca oba ova uobičajna dela festivala biti izostavljena iz programa manifestacije. Kako bi se izbegla okupljanja, prostori u kojima su otvorene izložbe će u navedeno vreme otvoriti vrata svojih galerija za posetioce koji će moći uz maske i u malim grupama da ulaze i razgledaju radove poštujući mere održavanja obavezne distance. U slučaju izložbe Dušana Reljića u Narodnoj Biblioteci “Radoje Domanović”, problem je rešen na još kreativniji način – izložba će, naime, biti postavljena u izlogu Biblioteke i na taj način biti učinjena dostupnom za najširu moguću publiku.

Pročitajte: EKSKLUZIVNO: Strip Blog emisija će se emitovati na kanalu Film Klub

Što se samog programskog dela tiče, poštovaoci stripa u Leskovcu neće, uprkos iznuđenom nedolasku gostiju, biti uskraćeni ni u tom pogledu – sa video bima u Leskovačkom kulturnom centru sve vreme manifestacije biće emitovan unapred pripremljen, bogat program sastavljen od obraćanja, predavanja, prezentacija i demonstracija rada. Otvara ga obraćanje ambasadora Republike Češke, njegove ekselencije Tomaša Kuhte, koji je pozdravio sve učenike festivala i goste, i zahvalio se u ime države koju predstavlja u Srbiji na gostoprimstvu koju je manifestacija pružila češkom stripu. Program potom donosi predavanja jednog od najpoznatijih belgijskih scenarista Didijera Svinsena “Proces nastanka stripa scenarija” i hrvatskog strip internacionalca, “Marvelovog” crtača Dalibora Talajića pod nazivom “Od skice do stripa, korak po korak”. U pitanju su vrhunski profesionalci koji su odlučili da tajne svog uspeha obznane – gde drugde no na Balkanskoj smotri. Demonstracije svojih crtačkih procesa priredili su i bosanskohercegovački internacionalac Milorad Vicanović Maza i jedan od najboljih domaćih ilustratora Kosta Milovanović. Jedna od najinteresantnijih tački programa je i opsežno predavanje o stripu u Češkoj “Češki strip za početnike” koje nam je iz Brna eksluzivno poslao češki strip teoretičar Pavel Pilč. Takođe, svoju želju da se uprkos svemu nađu na Balkanskoj smotri, izrazilo je više autora kako sa prostora Balkana, tako i iz čitavog sveta. Svojim video snimcima u kojima govore o tome šta svima njima ali i stripu zemalja iz kojih dolaze festival u Leskovcu zapravo znači javili su se brojni autori iz Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke i Turske, ali i poznati francuski strip scenarista Olivijer Dobremil Dobs iz Monpeljea, izdavač Živojin Tamburić iz Londona i američki strip autor Aleksandar Simons iz Njujorka.

Sem što će ovaj digitalni program biti na raspolaganju građanima Leskovca, on će biti učinjen dostupnim, uz detaljne snimke sve tri postavke, i svim korisnicima interneta, te tako niko ko želi da u festivalu uživa neće biti uskraćen za priliku iz straha za svoje zdravlje ili bezbednost.

Budući da Balkanska smotra mladih strip autora ima pedagoški karakter po čemu je specifična u čitavom regionu, festival i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Cilj je da se mladi autori ohrabre i nastave sa daljim profesionalnim angažmanom na polju stripa, posebno u ovo vreme se izložbe ne održavaju a izdanja odlažu “za neka bolja vremena”. Pored ovih nagrada, manifestacija takođe dodeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, ujedno najstariju nagradu ovog tipa u Srbiji. Dobitnici dotične plakete ove godine su Dušan Reljić iz Beograda i Predrag Ikonić sa Pala. Uz to, biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja Goran Ćeličanin iz Varvarina. Od 2019 dodeljuje se i nagrada „Prijatelj stripa“, koja se dodeljuje osobi koja nije iz sveta devete umetnost, ali toj istoj umetnosti uprkos tome doprinosi na značajan način. Njen ovogodišni dobitnik biće posthumno niški pesnik Zoran Pešić Sigma (1960-2019), organizator brojnih strip dešavanja i urednik i preiređivač nekoliko strip izdanja.

Grad Leskovac je nastavio svoju nesebičnu podršku Smotri i 2020. godine, a na radost organzatora ove godine iza festivala stalo i Ministarstvo kulture i informisanja. Takođe, svoju pomoć pružila je i kompanija “Tangled Hub” iz Leskovca. Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Ispred organizatora, Marko Stojanović o organizaciji 22. Balkanske smotre mladih strip autora kaže sledeće: “Ovogodišnji festival pred nas je stavio zaista veliku dilemu, ništa manje nego biti ili ne biti. Ono što su nam svi savetovali bilo je da, poput velike većine drugih odustanemo, ili da, poput par njih koji to nisu uradili, festival preselimo u potpunosti na internet i sve izvedemo digitalno. Ni jedna ni druga opcija nam se nisu svidele, iako bi nas prištedele jako puno muka i izazova. Imali smo s jedne strane odgovornost prema strip autorima širom sveta koji su uprkos situaciji vredno slali svoje radove iz više država nego ikad do sada u dvadesetrogodišnoj istoriji festivala, s druge prema stripu kao devetoj umetnosti jer su se sve strip manifestacije od početka godine listom otkazivale ili selile u virtuelni svet. Da ne izneverimo druge i granu stvaralaštva kojom se bavimo, ali ni sebe, odlučili smo da ne pokleknemo pod pritiskom pandemije i prihvatimo izazov da uz poštovanje svih mera bezbednosti ipak ispoštujemo tradiciju i organizujemo Balkanasku smotru i ove godine. A susreli smo se sa brojnim izazovima i ograničenjima – od opštepoznatih i očekivanih poput neizvesnosti kako ćemo moći da organizujemo festival zbog zabrana okupljanja i putovanja u našu zemlju oko čega se situacija menjala ne iz meseca u mesec nego iz dana u dan, do sasvim specicifičnih kao što je rad u potkrovlju na visokim temperaturama bez uključivanja klima uređaja i poštovanja fizičke distance usled čega je mali broj ljudstva mogao biti angažovan u isto vreme u radu na pripremi izložbi. Ali kad smo videli postavljenu nikad do sada kvalitetniju izložbu gde strip profesionalci koji rade za najveće američke, francuske i italijanske strip izdavače izlažu pored početnika iz slabo poznatih zemalja, kad su počeli da pristižu video klipovi sa svih strana sveta u kojima nam se strip autori bukvalno zahvaljuju što nismo odustali, što im dajemo nadu da ova situacija ne može baš sve da pomeri i ukine – i kad nam je, nazad, profesor na akademiji u Izmiru, dr Koral Ilhan javio da će, uprkos tome što smo ove godine odlučili da nemamo goste da ne bismo ugrožavali ničiju bezbednost on pokušati da ipak dođe jer mu Balkanska smotra toliko znači, shvatili smo da je sav uloženi napor i te kako vredeo…”

Dobitnici nagrada na 22. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora

Na 22. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora održanoj 14-16. avgusta 2020. godine u konkurenciji od 2839 učesnika iz rekordnih 73 zemalja sa prostora Evrope, Azije, Afrike, Australije, Severne i Južne Amerike, internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator), Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade: Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobio je Fran Strukan iz Hrvatske. Diplomu za istu kategoriju je dobio je Luka Cakić iz Crne Gore. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobio je Ismail Inceoglu iz Bugarske. Diplomu za istu kategoriju dobili su Milica Čeliković iz Užica i Filip Cakovski iz Makedonije. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobila je Kaja Novšak iz Slovenije. Diplomu za istu kategoriju dobile su Korina Hunjak iz Hrvatske i Efi Theodoroulou iz Grčke. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Nikola Tasković (Strip Blog) iz Kragujevca. Diplomu za istu kategoriju dobio je Millidar Švonja (Strip Blog) iz Beograda. Diplomu za najboljeg debitanta dobili su, paralelno, Miljana Marković iz Leskovca i Ana Leskovec iz Splita.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Katarini Prokopović i Katarini Šterović iz Leskovca. Nagrade izdavača “Darkwood” iz Beograda zanajbulji strip dobili su Mustafa Karasu iz Turske i Julia Pozharischenskaja iz Rusije. Nagradu Studentsko informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobio je Evgeni Jakovlev iz Rusija.

Održavanje 22. Balkanske smotre mladih strip autora ove godine pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i kompanija Tangled Hub.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x