Grad Greha: Poslednje zbogom – Milerov svet surovosti, nasilja bez svetla i nade

0

Ubistva i sakaćenja dočarana rečju i crtežom Frenka Milera.

Prikaz stripa: Grad greha: Poslednje zbogom autora Frenka Milera

Marv ju je poznavao tek jednu noć. Bila je lepa poput anđela i nosila je miris koji će ga pratiti do kraja života. Bila je dobra prema njemu, prišla mu je blizu. Vodili su ljubav dugo i strasno, a onda se Marv napio, a nju je neko ubio. Goldi – žena koja ga je opila i na trenutak izvukla iz Pakla, ležala je mrtva na krevetu u obliku srca. Oni koji su je ubili nisu znali da će osveta fokusirati Marva i dati smisao njegovom postojanju. A veliki momak je prilično kreativan u nanošenju bola propalicama iz Grada greha.

Miler radnju svog remek – dela smešta u fiktivni Bejsin Siti, grad kojim vlada tama, korupcija, kriminal, beznađe, depresija, izopačenost i nasilje.

Neo noar dočaran Milerovim oštrim jezikom ostavlja snažan utisak i i tera čitaoca da brzo okreće strane tražeći nadu, a tako ga uvlači duboko u atmosferu mraka koju pisac diktira.

U ovom svetu nema heroja, nema moralno čistih junaka koji uzdignute brade brane pravdu, ali itekako ima momenata koji mogu da pruže pozitivnu moralnu poruku. Razlikovati dobro od lošeg čak iako je životno okruženje takvo da se granična linija i ne vidi.

Pročitajte: “Miriklmen” – Trilogija o natčoveku i kompleksu Boga

Što se tiče likovnog izražaja Frenka Milera, on je u Poslednjem zbogom izrazito minimalistički, kakav će ostati i u ostatku serijala. Tom jednostavnošću i igrom crnog i belog, Miler govori mnogo više nego što bi neko mogao i najsitnijim detaljima. Servira priču direktno, neposredno i time utiče da ona još snažnije odzvanja u čitaočevoj glavi. Stilizuje nasilje na potpuno neverovatne načine koji apsolutno prkose zakonima fizike.

Crtež je dinamičan na način svojstven samo Mileru. To je pre svega zasluga neverovatnog kadriranja i smeštanja više radnji na jedan panel čime se stvara filmski efekat u ovom bezbojnom svetu.

Miler u Marvu oslikava motivišuću snagu volje jednog ludaka koji je spreman na sve samo da bi osvetio jedinu ženu koja mu je pružila toplinu. Celina nosi snagu koja usmerava na unutrašnju lepotu, tako retko puštanu na slobodu i uočljivu samo u apsolutno korumpiranom okruženju.

Originalno Poslednje zbogom, kao i sve ostale delove Grada greha, je 1991. izdao američki Dark Horse. Kod nas je 2005. godine izašao u izdanju Belog puta kao sedma knjiga u biblioteci Grafičke novele.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x