“Pljosnati strip”: “Nekad sam leteo, pingvin bio i ja!”

Umetnik Aleksa Gajić, za kojeg se slobodno može reći da je najkreativniji strip umetnik na domaćoj sceni, objavio je do sada pet knjiga, koje i sam naziva delom “terapijskog stvaralaštva”.

pljosnati strip stripblog

Prikaz stripa “Pljosnati strip” autora Alekse Gajića u izdanju System Comicsa

Među te knjige spada jedno mini izdanje, strip džepnog formata “Birokratija” (inače rađen na kartončićima) koji, iako ima sitnu formu, govori o zamršenosti i dugačkim, ogromnim birokratskim procedurama koje ubijaju i usporavaju građane svih zemalja u kojima postoji sistem, identičan našem. Zatim, imamo izdanje nacrtano na dugačkoj traci, koje je kasnije upakovano u drvenu kutiju sa točkićima, koji pokreću strip “Od Hadrijana do ponizne Sofije”, koja povezuje priču o tri istorijska predmeta iz jednog muzeja. Imamo interesantano izdanje “Skrepbuk” u kojem Gajić objavljuje različite zapise, radove i crteže koje je skupljao u svešciči. Ova izdanja je izdala izdavačka kuća System Comics, a jedno od najnovijih izdanja “Leva knjiga / Desna knjiga“, izdanje veoma ukusno urađeno, a spada u terapijski deo stvaralaštva, objavila je kuća Makondo.

Pročitajte: Aleksa Gajić: Stripovi možda nisu uspeli da prođu tranzicioni period!

Međutim, strip koji nismo spomenuli, a spada u ovu grupu je “Pljosnati strip” koji je izdala izdavačka kuća System Comics 2014. godine, a ono što vidimo odmah na prvu loptu je njegov izgled. Format stripa ja 420×120 mm, strip je tvrdo koričen, a ističe se, ručno, a unutrašnost je u boji i na kvalitetnom papiru. Ovakav format svakako opravdava naziv izdanja, jer strip je pljosnat i po opširnosti (reklo bi se debljini knjige – ali svinje su debele, a ne knjige), jer knjiga ima 64 stranice, a i sama “visina” stripa je svega 120 milimetara, što je dovoljno za naziv “Pljosnati strip”.

pljosnati strip stripblog

“Pljosnati strip” je najsličniji “Skrepbuku”, zato što su to takođe objavljeni radovi i zapisi koje je Gajić skupljao, kao deo njegovog umetničkog izražavanja u slobodno vreme. Ili se bar takav utisak odaje. U stripu se može pronaći mnoštvo zanimljivih skečeva, dosetki, zapisa i slično. Čitavo izdanje je rađeno u stilu pesme iz jednog od stripića iz njegovog sadržaja koja kaže: “Nekad sam leteo, pingvin bio i ja”, a odmah nakon toga i podrška pingvinima “sa prethodne strane”. Takođe imamo i mini ilustraciju za “Best celer” i još mnoge druge, zanimljive radove i stripiće.

pljosnati strip stripblog

Gajić je poznati i po stripovima koje je radio za francusko tržište, kao što je četvorodelni strip “Bič božji”, zatim “Drako” (oba stripa je objavio System comics), a široj javnosti u Srbiji je najpoznatiji po animiranom filmu “Technotise: Edit i ja”, a poznat je i po stripu “Technotise” u izdanju System Comicsa. Postoje i još neka interesantna umetnička ostvarenja Gajića kao što su “Kameni strip”, “Strip sa drškom” (ovo su neki primeri “čudnih stripova”) koji je nedavno objavio na svoj Fejsbuk profil i još mnogim drugim.

Pljosnati strip je po mnogo čemu izdanje za ozbiljne kolekcionare, samo pazite, morate da imate posebno mesto za njega, pre svega zbog njegovog formata.

Ostavite strip komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of