“Pljosnati strip”: “Nekad sam leteo, pingvin bio i ja!”

0

Umetnik Aleksa Gajić, za kojeg se slobodno može reći da je najkreativniji strip umetnik na domaćoj sceni, objavio je do sada pet knjiga, koje i sam naziva delom “terapijskog stvaralaštva”.

pljosnati strip stripblog

Prikaz stripa “Pljosnati strip” autora Alekse Gajića u izdanju System Comicsa

Među te knjige spada jedno mini izdanje, strip džepnog formata “Birokratija” (inače rađen na kartončićima) koji, iako ima sitnu formu, govori o zamršenosti i dugačkim, ogromnim birokratskim procedurama koje ubijaju i usporavaju građane svih zemalja u kojima postoji sistem, identičan našem. Zatim, imamo izdanje nacrtano na dugačkoj traci, koje je kasnije upakovano u drvenu kutiju sa točkićima, koji pokreću strip “Od Hadrijana do ponizne Sofije”, koja povezuje priču o tri istorijska predmeta iz jednog muzeja. Imamo interesantano izdanje “Skrepbuk” u kojem Gajić objavljuje različite zapise, radove i crteže koje je skupljao u svešciči. Ova izdanja je izdala izdavačka kuća System Comics, a jedno od najnovijih izdanja “Leva knjiga / Desna knjiga“, izdanje veoma ukusno urađeno, a spada u terapijski deo stvaralaštva, objavila je kuća Makondo.

Pročitajte: Aleksa Gajić: Stripovi možda nisu uspeli da prođu tranzicioni period!

Međutim, strip koji nismo spomenuli, a spada u ovu grupu je “Pljosnati strip” koji je izdala izdavačka kuća System Comics 2014. godine, a ono što vidimo odmah na prvu loptu je njegov izgled. Format stripa ja 420×120 mm, strip je tvrdo koričen, a ističe se, ručno, a unutrašnost je u boji i na kvalitetnom papiru. Ovakav format svakako opravdava naziv izdanja, jer strip je pljosnat i po opširnosti (reklo bi se debljini knjige – ali svinje su debele, a ne knjige), jer knjiga ima 64 stranice, a i sama “visina” stripa je svega 120 milimetara, što je dovoljno za naziv “Pljosnati strip”.

pljosnati strip stripblog

“Pljosnati strip” je najsličniji “Skrepbuku”, zato što su to takođe objavljeni radovi i zapisi koje je Gajić skupljao, kao deo njegovog umetničkog izražavanja u slobodno vreme. Ili se bar takav utisak odaje. U stripu se može pronaći mnoštvo zanimljivih skečeva, dosetki, zapisa i slično. Čitavo izdanje je rađeno u stilu pesme iz jednog od stripića iz njegovog sadržaja koja kaže: “Nekad sam leteo, pingvin bio i ja”, a odmah nakon toga i podrška pingvinima “sa prethodne strane”. Takođe imamo i mini ilustraciju za “Best celer” i još mnoge druge, zanimljive radove i stripiće.

pljosnati strip stripblog

Gajić je poznati i po stripovima koje je radio za francusko tržište, kao što je četvorodelni strip “Bič božji”, zatim “Drako” (oba stripa je objavio System comics), a široj javnosti u Srbiji je najpoznatiji po animiranom filmu “Technotise: Edit i ja”, a poznat je i po stripu “Technotise” u izdanju System Comicsa. Postoje i još neka interesantna umetnička ostvarenja Gajića kao što su “Kameni strip”, “Strip sa drškom” (ovo su neki primeri “čudnih stripova”) koji je nedavno objavio na svoj Fejsbuk profil i još mnogim drugim.

Pljosnati strip je po mnogo čemu izdanje za ozbiljne kolekcionare, samo pazite, morate da imate posebno mesto za njega, pre svega zbog njegovog formata.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x