Strip ličnost: Lola Airaghi – Prva žena koja je crtala Duha sa sekirom

0

“Mesečev lahor” je kratka priča, objavljena u 31. Maxi Zagoru ( kod nas 42. broj Odabranih priča) u crtačkom izvođenju dame koja je time ušla u istoriju najomiljenijeg strip junaka na ovim prostorima.

Strip ličnost: Lola Airaghi – Prva žena koja je crtala Duha sa sekirom Strip Blog

Eleonora Lola Airaghi je rođena 21. novembra 1971. u Milanu. U rodnom gradu je pohađala i školu stripa. Objavljivala je kratke stripove u raznim časopisima sve do 1997. i angažmana u Boneliju.

Mlada umetnica je prve korake u italijanskom gigantu napravila na spin ofu Nejtana Nevera – Legs Viver. Kasnije se seli na Kjaverotijeve serijale Brendon i Morgan Lost gde postaje sve zapaženija. Povremreno sarađuje i sa drugim, manjim izdavačkim kućama kao što su Hazard i Lizard.

Raskošni talenat koji pokazuje na svakoj tabli, Loli otvara put ka junacima sa Bonelijeve A liste, pa tako radi kratku priču za Dilanov Kolor fest. Međutim, na ovim prostorima je svakako postala najpoznatija kada je u svoju biografiju upisala rad na Zagoru.

Pročitajte: ZAGOR KAO KVINTENSENCIJA JEDNOG SREĆNOG DETINjSTVA!

U saradnji sa urednikom Zagorovog serijala, Morenom Buratinijem, Lola Airaghi radi kratku priču za novi koncept Maksija (šest priča u jednoj svesci). Mesečev lahor, upravo po scenariju Buratinija, govori o nasilju nad ženama i osveti. Sve se dešava jedne darkvudske noći okićene mesečinom. Priča je puna dinamike i Lola u nju unosi neverovatnu atmosferu svojim snažnim linijama i odlično upotrebljenim kontrastom.

Postala je prva žena koja je nacrtala darkvudskog pravednika uz koga su odrastale generacije i ostavila čitaoce da mole za još njenih radova. Po svoj prilici te želje će se ispuniti.

Airaghijeva je nosilac nekoliko, u svetu stripa, prestižnih nagrada.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x