“Simpsonovi”: Vrhunsko satirično delo, koje ismeva “savršeni” život američkog društva!

0

Teško je govoriti o Simpsonovima, a ne početi od njihovog planetarnog uspeha.

Ova animirana serija proistekla iz glave autora Meta Grejninga, objavljivana je u produkciji Foks netvorka, što je jedan od prvih velikih uspeha ove produkcijske kuće. Zapravo, kada se pogleda u istoriju malo dalje, Simpsonovi su spin-of serije koja je emitovana u okviru emisije “Trejsi Ulman šou”.

Pročitajte: Lazarus Ledd: Novinar, borac za pravdu, teško ga je savladati, a nije Superman!

Serija se bavi životom prosečne američke porodice srednjeg staleža. Tu su otac Homer, majka Mardž i deca Bart, Lisa i Megi. Scenario je tako pisan da redovno izvrgava ruglu poznate ličnosti iz sveta šou-biznisa, politike i poslovnog sveta. Televizijska manija, norme, okviri u koje su uklopljeni likovi, američka kultura i porodični, ali i društveni odnosi, ekonomija, socijalna politika, su teme koje se ovom serijom dovode u pitanje, ismevaju i kojima se autor ruga.

Prva epizoda je objavljena 17. decembra 1989. godine, a za vreme svog objavljivanja dostigla je više od 600 epizoda, što je svrstava u najdugotrajnije serije uopšte. Vremenom, kvalitet priča i scenarija je opadao.

Spisak „šouranera“ Simpsona po sezonama: 1. – 2. sezona: Met Grejning, Džejms L. Bruks i Sem Sajmon; 3. – 4. sezona: Al Džin i Majk Ris; 5. – 6. sezona: Dejvid Mirkin; 7. – 8. sezona: Bil Oukli i Džoš Vajnstin; 9. – 12. sezona: Majk Skali; 13. sezona do danas: Al Džin. (podatak Wikipedia)

Glasove su likovima pozajmljivali Den Kastelaneta, Džuli Kavner, Nensi Kartrajt, Jardli Smit, Hank Azarija i Hari Širer.

Simpsonovi su bili adaptirani i u strip, istog autora, a objavljivao ga je od novembra 1993 godine, Bongo Comics, a u našoj zemlji, 2000-ih godina su Novosti izdavale ove stripove. Poslednja epozoda za američko tržište izašla je 17. oktobra 2018. godine. Strip je rađen u identičom maniru kao i serija, ali i kao film “Simpsonovi”, objavljen 2007. godine. Način crtanja i pripovedanja, kao i vizuelnog prikaza ambijenta je isti. Na strip serijalu su radili umetnici Stiv Vans, Sindi Vans, Bil Morison…

simpsonovi stripblog

Strip nije bio mnogo popularan u našoj zemlji, pa je tako i doživeo mali broj nastavaka, što se ne bi moglo reći za američko tržište. 

Simpsonovi su deo odrastanja mnogih generacija, ali i vrhunsko satirično delo za odrasle. Strip je samo jedna dopuna serije, još jedan medij za vanvremeske priče.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x