Lazarus Ledd: Novinar, borac za pravdu, teško ga je savladati, a nije Superman!

0

Od kada je izašao, upoređivan je sa mnogim likovima iz izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore, koji su s vremenom postali kultne strip ličnosti.

Prikaz strip serijala “Lazarus Ledd” scenariste Adea Caponea i crtača Giancarla Olivaresoa u izdanju Star comicsa

Iako je najčešće njegovo ime vezivano za Nathana Nevera, njegov lik i delo se vezivao i sa Dylanom Dogom i drugim likovima, baš zbog toga, što je nastao u vreme kada su ovi likovi doživljavali vrhunac svoje popularnosti kod mlađe publike, pre svega klinaca, koji su logorovali ispred trafika širom Italije kada su bili najavljene nove avanture.

Pročitajte: “Brad Barron” – slika ratnika svemirskih razmera, fantastika u italijanskom stilu!

Lazarus Ledd, je nastao od strane, tada mlađeg scenariste u Sergio Bonelli Editore izdavačkoj kući koji je tada radio na pričama iz serijala Zagor, Nick Raider i Mister No, Adea Caponea. Postoji jedan podatak, koji se navodi u tekstu na nekom od mnogobrojnih portala, da je Ade Capone dobio ideju za strip o ovom junaku baš slušajući stihove pesme “One” grupe U2, početkom devedesetih godina. Zajedno sa crtačem Giancarlom Olivaresom, 1992. Capone kreira lik novog antiheroja na strip sceni, a rešenje za njegovu realizaciju palo je u središte standardnog Bonelli stripa, samo što je objavljivan u izdavačkoj kući Star comics. Dakle, italijanski duh dobro poznatih stripova, na našim prostorima, održao se i u Lazarusu Leddu. 

Strip je premijeru doživeo 1993. godine, kada je Star comics izdao prvu sveščicu pod nazivom “Dvostruki identitet”. Lazarus Ledd, za prijatelje Larry, kako sam naglašava je čovek sa veoma zanimljivom, dinamičnom prošlošću i neizvsnom budućnošću. Baš kako naslov prve epizode kaže, on vodi dvostruki život, bori se protiv kriminala, zločina i nepravde, a opet, sa druge strane želi da živi miran, povučen život, ono što bismo mi, prosti i jednostavni ljudi nazvali, “normalan” život. 

lazarus ledd stripblog

Ledd je rođen kao Ronald Gordon, bio je pripadnik jedinice “Cobra”, ali nakon raspada te formacije uzima ime Lazarus Ledd, kako bi pobegao od svoje prošlosti, ali to mu ne polazi za rukom. Nakon, nekog vremena, on se seli za New York i počinje da radi kao taksista, a ubrzo, (kao i mnogi strip junaci) i kao novinar za kuću New York Bungle. 

Predvodnik trajne organizacije protvi zločinaca, prati Ledda i zna sve o njemu i njegovoj prošlosti, te mu tako jednom prilikom nudi da uđe u njegovu organizaciju i nastavi svoju brobu protiv kriminala. Ledd to prihvata i on tu postaje, poput Supermana, borac za pravdu, ali pod prividom svoje novinarske profesije, veoma snažan i taktičan lik, koji nikako nije mašina za ubijanje.

Na ovom serijalu su pored osnivača radili i umetnici poput scenarista Luca Tiraboschi, Marco Abate, Gianni Barbieri i crtača Michele Cropera, Alessandro Bocci, Fabio Batolini, Beniamino Del Vecchio, Valentino Forlini, Arturo Lozzi, Alessio Fortunato, Alfredo Orlandi i Sergio Gerasi.

Za tržište bivše Jugoslavije Lazarus Ledda su izdavali Slobodna Dalmacija i Ludens, ali ne dugo, nakon određenog broja sveski su prestali da objavljuju. 

Strip je jedan zanimljiv serijal, sa mnogo mešanja žanrova, gotičkim i jasnim načinom grafičkog prikaza, ali i inspirisan mnogim, globalno poznatim stripovima i likovima. Serijalu nije predviđen veliki uspeh, ali je svakako doživeo više od sto brojeva, što je dovoljan dokaz da se čita. Svakako vredan primerak svake kolekcije.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x