Zašto je Magnus u Alanu Fordu crtao Bunkera kao debila i izjelicu?

0

Legendarni strip Lučana Sekija i Roberta Raviole, poznatijih kao Bunker i Magnus, Alan Ford, u Italiji prvi put objavljen 1969. godine, a kod nas prvi put objavljen godinu dana kasnije, imao je niz skrivenih elemenata, nepoznatih i gotovo neprimetnih čitocima.

alana forda u dksg stripblog

U intervjuu za knjigu Lazara Džamića “Cvjećarnica u kući cveća”, prevodilac i sin legendarnog prevodioca serijala “Alan Ford” za zagrebački Vjesnik Nenada Briksija, Davor Briksi izjavio je, na tvrdnju pisca knjige da je čitav scenario za strip samo niz skečeva, kako se Magnus znao “raspištoljiti” i onda ako mu je Bunker kasnio sa honorarom, Magnus ga je crtao kao debila, kao izjelicu, lenjog i slično. magnus u alanu fordu

Pročitajte: Davor Brixy: Pogledajte oko sebe, zar to nije Fordovsko okruženje?

-Stari je to saznao jer je tada radio kao urednik Plavog vjesnika i onda je izlazio famozni Štefek od Rajzingera. Ako mu stari nije izašao u susret kada mu je ovaj žicao novce, nego mu je platio na vrijeme, onda bi se u sledećoj epizodi Štefeka pojavio zločesti glupi Nenad. To je obavezno bilo tako. I onda je stari iz tog svog iskustva pitao Pjetra Damija u Milanu koji je imao kontakte sa svima njima da li je to istina, i on je rekao “da”. Čim bi se malo zakačili, odmah glupi debeli Bunker se pojavljuje u epizodi, rekao je Davor Briksi za knjigu “Cvjećarnica u kući cveća”.

Ovo je jedna mala zanimljivost u genijalnom stripu koji je neprevaziđen na našim prostorima, a postao je legendaran baš zbog prevoda Nenada i Davora Briksija.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x