“Batman: Duga noć veštica”: Vreme kada se verovalo u Harvija Denta i Gotam!

0

Izdavačka kuća DC Comics je ovo krimi remek-delo objavila 1996/97. godine. Strip je radio poznati dvojac Tim Sejl i Džef Leb, a radi se o mini-serijalu “Duga noć veštica”.

harvi denta stripblog

Prikaz stripa “Batman: Duga noć veštica” autora Tima Sejla i Džefa Leba u izdanju Darkwooda i DC Comics-a

Za prču je važno napomenuti da je strip nastao tako što je urednik u DC Arči Gudvin na strip konferenciji u San Diegu prišao autorima i ponudio im da urade priču o Batmanu. Nakon prihvatanja, Leb se posavetovao sa scenaristom Markom Vejdom o tome oko čega bi se mogla vrteti radnja stripa. Vejd je dao predlog Lebu da se radnja vrti oko Harvija Denta, u godinama pre nego što je on postao Two-Face, smatrajući da pozadina njegove priče nije dovoljno dobro ispričana u serijalu “Batman: Godine prve”.

Pročitajte: Two-Face: Zanimljivosti koje niste znali o Batmanovom negativcu

Gotam Siti, crna rupa planete Zemlje, nazadni oblik civilizacije, centar Sodome i predvorje Pakla, dom je mnogih kriminalaca, ekonomskih magnata, ubica, serijskih ubica, narkomana, ludaka, opasnih ludaka, gadnih naučnika i Batmana. Batman se još od kada je video smrt roditelja, pred svojim očima, zakleo na njihovom grobu kako će se u Gotamu boriti za pravdu, protiv kriminala i zločina, sve dok to zlo ne bude pobeđeno.

duga noć veštica stripblog

Na praznik koji se zbog procesa globalizacije proširio na veliki deo planete, “Noć veštica” pala je prva žrtva, ubijen je sin, velikog gotamskog kriminalca Karmina “Rimljanina” Falkonea. Od tog trenutka, Falkone pokušava da se osveti, ali ne zna kome, trudi se da očuva svoju porodicu na okupu, ali ne ume kako, a kapetan Džim Gordon, Batman i tužilac Harvi Dent su tu da razreše ovaj slučaj, jednako sumnjajući svako na onog drugog, ali ipak trudeći se da se ne sapliću međusobno.

Došao je novi praznik, ubica je ponovo ubio nekog Falkoneovog člana klana, ostavio je pištolj sa zalepljenom drškom kako se ne bi videli otisci prstiju i izgrebao serijski broj oružja kako se ne bi znalo gde je pištolj kupljen. Naredni praznici su doneli nova ubistva, a ono što je najgore, u ludnici Arkam, u svojoj ćeliji mirno je spavao Kalendarac, gotamski serijski ubica koji je birao važne datume da izvrši svoje zločine. Nije bilo odgovora, a pitanje ponosa gotamske policije, Batmana i Denta je postalo više nego jasno, više niko nije verovao u njhovu sposobnost rešavanja problema.

harvi denta stripblog

“Duga noć veštica” govori o ekspanziji prvog talasa superzločinaca u Gotamu, ali i o njhovim namerama da preuzmu vlast nad podzemljem ovog grada. Takođe, priča prati i pad glavnih magijaških porodica koje su vodile organizovani kriminal u gradu. Sve se odvija u senci, pod velom misterije, koji se odvijaju na neki važan praznik, a sam ubica je od strane štampe prozvan Praznik. U priči se okupljaju, Džoker, Pingvin, Kalendarac, priholog koji je postao psihopata i drugi superzlikovci, ai Catwoman ima nerazjašnjenu ulogu u samom serijalu. Međutim, predvodnik svih lupeža je svakako Harvi Dent, koji je nakon suđenja Maroniu, glavnom oponentu porodice Falkone, postaje Two-Face.

Naravno, najvažniji detalj ove priče jeste sam postanak Two-Facea i sve što stoji iza pozadine i građenja lika tužioca koji prelazi u foramt opasnog kriminalca…

Početkom 2019. godine pojavile su se informacije da DC i Warner Bros navodno planiraju adaptaciju kultnog klasika “Betmen: Duga noć veštica” u dvodelni, dugometražni animirani film. Kako Revenge of the Fans navodi DC Films je u ranim fazama adaptacije kultne priče u animirani film koji će imati dva dela. To je slično još jednom projektu iz 2012. kada je priča Betmen: Povratak Mračnog Viteza, Frenka Milera pretočena u dvodelni animirani film. U izveštaju se navode neki od aktera koji su povezani sa projektom, kao i glumci koji će pozajmljivati glasove, uglavnom već poznata imena koja imaju iskustva u DC-ijevim pro jektima. Film najverovatnije neće biti povezan sa postojećim DC-ijevim animiranim univerzumom, već zaseban poput adaptacije Betmen: Ubistveni Vic. Međutim, još uvek čekamo da vidimo šta će biti sa tim projektom.

Strip “Batman: Duga noć veštica” za naše tržište je objavila izdavačka kuća Darkwood u formi sa tvrdim i mekim povezom na kvalitetnom papiru i u koloru.

Kada govorimo u timu Leb i Sejl govorimo o veoma kvalitetnom paru autora ne samo u pripovedačkom, već i u crtačkom smislu. Oni su radili mnoge važne priče zajedno “Challengers of the Unknown”, “Batman: Haunted Knight, The Long Halloween, and Dark Victory”, “Superman For All Seasons”, “Wolverine/Gambit: Victims”, “Captain America: White”, “Daredevil: Yellow”, “Hulk: Gray” i “Spider-Man: Blue”…

“Duga noć veštica” je svakako jedan vrhunski krimi serijal, bez ikakvog preterivanja…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x