Liga izuzetnih džentlmena – za kraljicu i otadžbinu!

0

„Britanska imperija nikada nije mogla sa sigurnošću da razlikuje svoje heroje od svojih monstruma.“
– Kampion Bond

liga izuzetnih džentlmena stripblog

Prikaz prvog toma stripa Liga izuzetnih džentlmena Alana Mura i Kevina O’Nila

Dobro došli u Viktorijansko doba alternativne Zemlje gde je sva avanturistička literatura tog vremena stvarna i njeni likovi se susreću, udružuju i suprotstavljaju se jedni drugima.

Tim, koji predstavlja neku vrstu Lige pravde ili Osvetnika Viktorijanske književnosti, čine Mina Marej (Drakula), Alan Kvotermejn (Rudnici cara Solomona), Kapetan Nemo, Nevidljivi čovek Holi Grifin, Dr Henri Džekil i njegova mračna strana g.Hajd. Oni su izabrani i regrutovani od strane obaveštajne službe da zaštite Britansku imperiju na vrhuncu njene moći.

Pročitajte: “V kao Vendeta” – Sudar anarhije i fašizma

Priča počinje na nedovršenom Albion Riču, ogromnom mostu koji spaja Britaniju sa kontinentom. Na njegovim skelama Kampion Bond vrbuje Minu Marej (bivšu Harker) i postavlja je na čelo tima koji počinje da se formira onog trenutka kada čuveni Nautilus izađe na površinu i po prvi put u svoju utrobu primi jednu ženu.

Prva dva poglavlja ovog grafičkog romana posvećena su okupljanju junaka. Kvotermejna nalazimo kao opijumskog zavisnika u najprljavijem delu Kaira, Hajd opseda ulicu Morg u Parizu ubijajući prostitutke, dok Holi Grifin svoju nevidljivost koristi za silovanje polaznica Popravne akademije gospođice Kuti za nestašne dame.

liga izuzetnih džentlmena stripblog

Mur, stavljajući klasične likove u potpuno nove situacije, nanosi nov sloj na njihove karaktere koje su im u pretprošlom veku podarili njihovi tvorci. U novom svetlu, on ih koristi da ispriča novu, gusto spakovanu avanturu smeštenu u alternativnu stipmank distopiju, ali i kao socijalnu kritiku zapadne civilizacije i njene opsednutosti za kontrolom sveta.

Pisac je Ligu prožeo ogromnim bbrojem referenci. Naravno, glavni likovi su uzeti iz romana koji su poznati širokom krugu čitalaca. Međutim, gotovo svi sporedni likovi i lokacije pripadaju literarnom svetu 19. veka.

Svet koji je Mur nastanio svojim verzijama klasičnih likova je mračan i surov, a čuveni scenarista ga je oplemenio i obilatom dozom crnog humora.

liga izuzetnih džentlmena stripblog

Kevin O’Nil svojim stilom uspeva da stvori efekat viktorijanskog perioda, ali i da isprati humoristične crte scenarija ne ugrožavajući pritom uopštenu mračnu i zagušljivu atmosferu. Daje i moderan dodir svetu stimpanka koji kreira sa Murom.

Liga je izuzetno štivo za jako široku grupu čitalac. Tako, pored ljubitelja stripova, u njoj mogu da nađu svoju „šolju čaja“ i ljubitelji klasičnih avanturista, fantastike, horora, pa i superherojštine.

Trešnju na vrh ove poslastice nabijene akcijom, Mur stavlja u obliku priče na kraju trejda. Poznat po tome što voli da kombinuje stripovski izraz sa pripovedanjem van kvadrata i bez oblačića, Mur je napisao priču u kojoj zajedno sa Kvotermejnom prelazi granice vekova i dotiče se Lavkrafta, kosmičkog horora i Vremeplova H. Dž. Velsa.

Kod nas, prvi tom Lige izuzetnih džentlmena, objavljuje Beli put 2007. godine. U Hrvatskoj ga prošle godine, pod nešto čudnijim imenom objavljuje Fibra.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x