Serija “Lokot i ključ”: “Tvoje telo je lokot, smrt je ključ” (VIDEO)

0

Ne možemo započeti priču o seriji “Lokot i ključ” objavljenoj na Netfliksu 7. februara 2020. godine, a rađena prema strip serijalu “Lokot i ključ” autora Džoa Hila i Gabrijela Rodrigeza, a da ne napomenemo činjenicu da je serija SAMO INSPIRISANA STRIP SERIJALOM.

Između strip serijala i televizijske serije “Lokot i ključ” postoji mnogo razlika, od grafičkih i kreativnih rešenja, kako koji ključ radi, preko toga kako se likovi povezuju u priči, ko sa kim ima zajedničku istoriju, pa sve do samog kraja, koji je urađen tako, da serija ima nastavak. 

Naravno, da vam ne bismo prepričavali seriju i da vam ne bismo mnogo otkrili i tako radnju učinili nezanimljivom, nećemo mnogo tupiti o ovim razlikama između stripa i serije, ali ćemo vam nešto nagovestiti, a to nešto je da se sa “glava-ključem” glava fizički ne otvara…

Pročitajte: Kako otključati misteriju smrti

Četvoročlana porodica Loki, dolazi u staru porodičnu kuću Lokijevih, nakon ubistva glave porodice, od mladog psihopate koji je opsednut tajnama te kuće i svemu što se oko tih misterija obavija i plete. Majka Nina, sa troje dece, tinejdžerima Tejlorom i Kinsi i malim Bodijem, počinje već u prvoj epizodi da otkriva tajne “Kuće ključeva”. Svako od njih drugačije doživljava ono što im se događa u prvim danima kuće, a da sa kućom nešto nije u redu, gledaocima već u prvih petnaestak minuta serijala nagoveštava rođak Lokijevih koji im je pomogao da se usele u nju, a onda pri odlasku, pokazuje srednji prst kući. 

Različite moći, različitih ključeva, kao i tajna osoba koja živi u bunaru kuće, okupiraju pažnju prvo najmlađem Bodiju, koji je, nekako se čini i najpodesniji za to, jer je on samo dečak, pa mu mašta, magija i prihvatanje čudnih i neobjašnjivih stvari pada lakše nego ostalima. Naravno, stvari se u seriji od deset epizoda brzo odvijaju, uz dinamičnu i neizvesnu radnju, tako da svaki karakter u priči brzo uzima svoje učešće u čarolijama koje proizvode ključevi, a koje nisu nimalo naivne. 

Izbor glumaca za ovu seriju je nešto što zaslužuje svaku pohvalu, pa čak i divljenje. Likovi odgovaraju karakterima iz strip serijala “Lokot i ključ”, njihova psihologija kao da je prenesena, a glumci deluju toliko uživljeni u lik da odaju utisak kako su iščitavali nastavke strip serijala u krug i u krug. Oni koji svakako zadivljuju su, Konor Jesup kao Tejlor, Emilija Džons kao Kinsi, Džekson Rober Skot kao Bodi i u ulozi Dodža Laisla De Oliverira, dok najviše razočarava Nina, majka porodice Loki, koju tumači Derbi Stančfild. Nina treba da bude zanosna alkoholičarka, neobuzdana u svom očaju, koja celim svojim telom prenosi emociju na čitaoca, a Nina koju tumači Derbi Stančfild je prilično statična, sa izveštačenom emocijom na licu, koja teško može uveriti gledaoca u najmračniju stranu svog života.

Serija “Lokot i ključ” je izuzetno post-produkcijski urađena, sa veoma uverljivim specijalnim efektima, tako da grafika može dovesti konzumente do toga da poveruju u magiju.

Još u julu 2016. The Hollywood Reporter je otkrio da je Hulu bio spreman da adaptira čuveni horor strip Džoa Hila, Lokot i Ključ, te je zatražio pilot i postavio Karltona Kjuza (tv serija Izgbuljeni) za glavnog producenta. Reditelj horor filmova It i Mama, Endi Mušeti je režirao pilot epizodu. Na kraju je Hulu preskočio ovaj projekat. 

U spas je na kraju došao Netflix. Kreatori serije su Meretid Averli, Karlton Kuse i Aron Eli Kolet.

O strip serijalu “Lokot i ključ”

Strip po scenariju naslednika Stivena Kinga “Lokot i ključ” u celosti je objavljen na srpskom jeziku i jedan je od najuspešnijih serijala izdavačke kuće Darkwood, objavljivan 2015. i 2016. godine.

Scenarista ovog ostvarenja Džo Hil poznat je po serijalima “Wraith: Welcome to Christmsland” i “The Cape”, međutim, svakako jedno od njegovih najkvalitetnijih dela jeste “Lokot i ključ”. Prikaz epizoda kroz crteže priredio je Gabrijel Rodrigez, a za srpsko izdanje prevod i uvodne tekstove radio je Marko Šelić Marčelo.

Serijal priču zaokružuje u šest knjiga: “Dobrodošli u Lavkraft”, “Glavolomke”, “Kruna senki”, “Ključevi od kraljevstva”, “Tempiranje” i “Alfa i omega”.

lokot i ključ tv serija strip blog

Tema serijala se zasniva na čudesnim moćima ključeva, koji se nalaze svuda u “Kući ključeva” u Masačusetsu gde se porodica Lokot preseljava nakon nesreće koja ih je zadesila i gubitka oca porodice. Ključevi imaju veliku moć i koriste se za razne stvari, a može ih pronaći samo dete, još nezrelo, koje ne poznaje zlo. U svakoj od epizoda, mali Bodi Lokot pronalazi nove ključeve koji njega i njegovu porodicu uvaljuju u nevolje. Ali tamo gde postoji takvo bogatstvo u vidu svemoćnih i svemogućih ključeva sledom logike dolazi se i do onoga ko želi da ukrade te ključeve i prisvoji svu moć za sebe.

“Lokot i ključ” je serija koja će tek pomerati granice…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x