“Veliki Blek: Gradonačelnik Malog Rima”: Kad doseljenici iz Hercegovine naprave haos!

0

Epizoda Velikog Bleka “Gradonačelnik Malog Rima” posebna je po mnogo čemu, ali pre svega po tome što nikada, do 2015. godine nije osetila težinu prese.

gradonacelnik malog rima stripblog

Prikaz stripa “Gradonačelnik Malog Rima” scenariste Miodraga Milanovića i crtača Radiča Mijatovića u izdanju Devete dimenzije

Tek te 2015. godine Udruženje Deveta dimenzija iz Banjaluke objavljuje ovu priču u luksuznom izdanju, velikog formata, na kvalitetnom papiru, sa redakcijskim uvodnikom, intervjuom, naizmeničnim sa autorima epizode, izvodnikom Gabrijela Ferera koji govori o Blekovom poreklu, kao i biografijama autora, mnoštvom ilustracija i drugih materijala. 

Naime, spomenutu epizodu, “Gradonačelnik Malog Rima” uradili su scenarista Miodrag Milanović Miša i crtač Radič Mijatović Miša. Epizoda nikada nije objavljena u ediciji novosadskog Dnevnika, Lunov Magnus Strip, zato što se zbog nemilih dešavanja u Jugoslaviji, početkom poslednje decenije dvadesetog veka, ta serija ugasila. 

Pročitajte: “Blek Integral – Marinka Lebovića”: Kada Bleka uzme pod svoje domaća produkcija!

Rad na ovom stripu nije lako pao Radiču Mijatoviću, crtaču koji je razvijao svoj karikaturalni stil. On je u intervjuu za izdanje Devete dimenzije jasno rekao: “Kao što već rekoh, Veliki Blek nije bio za moja čula, pa je to u početku za mene bilo ravno robiji. Kako je epizoda tekla, počeo sam da uživam u crtanju, možda se to i vidi. Koliko mi je išlo “na jetra”, solidno je ispalo. Kad su mi dali scenario, pitao sam ih: “Da li ste normalni? “Ubio” sam Kosmoa, ako mi date Bleka ubiću i njega. Od čega ćemo da živimo?” “Nije lepo da se zezaš sa tim!” – rekli su.”

gradonacelnik malog rima stripblog

Međutim, sa mnogo truda i zalaganja, Mijatović je ovaj posao uradio besprekorno, sa fenomenalnim dekorima, prerijskim pejzažima, dobro poznatim, američkim, divljim planinama, odvratnim i oholim crvenim mundirima, kao i snažnom figurom Bleka. Moramo napomenuti da izgled i anatomija Velikog Bleka ovog autora više ogovara ličnosti strip junaka. Blek je atleta, brz i okretan, snažan je tako da može izdržati bez problema sam jednu dobru bitku sa jedno desetak neprijatelja i da sve to podnese jednom rukom. Blek skače sa stene na stenu, brzo trči, čini raznorazne poteze koji pripadaju tehnikama različitih borilačkih veština, tako da Mijatovićev izgled, Bleka atlete, mišićavog, ali smerno bez preterivanja u isticanju njegovog grdosijskog tela. Blek, predstavljen u francuskoj redakciji svakako ne bi u realnom svetu, sa ogromnim mišićima i nepreglednim torzom, da učini mnoge vratolomije koje su sastavni deo u pokreta u njegovoj borbi.

gradonacelnik malog rima stripblog

Kada govorimo o scenariju Miše Milanovića, tu početak uzima primat, početak u kojem je Blek predstavljen kao lovac, ali i plen istovremeno. U njegovom nastojanju da pobegne Crvenim mundirima, da ih nadmudri i na kraju eliminiše, pravati stilski zamišljeni pokreti, skrivanja i Blekova razmišljanja, daleko od klišea tog serijala. 

gradonacelnik malog rima stripblog

U daljem nastavku radnje, Rodi i profesor Okultis treba da dočekaju i provedu određeno vreme sa doseljenicima iz Irske i Hercegovine, ali Okultis, samoproglašeni “gradonačelnik” mestašceta po imenu Mali Rim, upada u nevolje, a zatim i uvlači svoje drugove u opasnost iz koje se oni naravno uspešno izvlače.

Ova epizoda je veoma interesantna pre svega zbog doseljenika, porodice Trišić iz Hercegovine, ali i po tome što se tu poteže tema robovlasništva, koja će u istoriji Sjedinjenih Američkih Država dobiti mnogo prostora. Takođe je interesantno videti kako je Radič Mijatović uklapao likove svojih kolega u karaktere u stripu.

Radič Mijatović rođen je 4. jula 1949. godine u Mramorku (Banat), radio je kao ilustrator i karikaturista, a poznat je poserijalima “Mika Muštikla”, “Veliki Blek”, “Lijanko” i “Kosmo”.

Miodrag Milanović Miša je rođen u Sarajevu 1956. godine gde je 1979. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu, Odsek za opštu, komparativnu književnost i scenske umetnosti. Pisao je stripove za Dečje novine i druge časopise. Od 1982. godine radi za novosadski “Dnevnik” na serijalima “Lun kralj ponoći”, “Veliki Blek” (razni crtači), “Izvidnik Rod”…

Prava bi šteta bila da ova epizoda nikada nije objavljena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x