Two-Face: Zanimljivosti koje niste znali o Batmanovom negativcu

0

Two-Face ili u narodima kod nas poznatiji kao Dvoliki, posle Jokera je nesumnjivo najprepoznatljiviji kada su Batmanovi negativci u pitanju.

Two-Face: Zanimljivosti koje niste znali o Batmanovom negativcu strip blog

Two-Face (Harvey Dent) se pojavio u Detective Comics #66 u avgustu 1942. godine i to ga čini jednim od najstarijih Batmanovih neprijatelja. Stvorili su ga Bob Kane i Bill Finger. Gotovo da nema fana Batmana koji ne zna priču o Two-Faceu. Bio je javni tužilac Gothama koji je sarađivao sa Batmanom. U ludilo je potonuo kada je leva strana njegovog lica unakažena kiselinom. Nakon toga se razvio u potpuno podeljenu ličnost koja odluke donosi bacanjem novčića. Ovo su neke manje poznate zanimljivosti o njemu.

  • Harvey je kao dete bio žrtva zlostavljanja. Njegov otac je igrao bolesnu igru sa njim u kojoj je bacao novčić i ako bi pao na glavu, pretukao bi Harvey-a, ako bi pao na pismo, poštedeo bi ga batina. Na okrutan način, Harvey saznaje da novčić ima glavu sa obe strane. Tu leži koren njegove poremećene ličnosti. Ovo su čitaoci saznali u Batman Annual #14.
  • U krosoveru Daredevil/Batman: Eye For An Eye, otkriveno je da su Harvey i Matt Murdock (Daredevil) zajedno pohađali pravni fakultet. U ovoj priči Daredevil pokušava da uz pomoć Batmana povrati svog starog prijatelja.
  • Zanimljivo je kako je Two-Face došao do uticajnog kriminalca. S obzirom na to da je radio kao javni tužilac, proveo je godine tako što mu je posao bio da šalje kriminalce u zatvor. Tako je stekao mnogo tajnih informacija i znao mnogo prljavog veša krupnih i sitnih kriminalaca. Iznudom je terao kriminalce da sarađuju sa njim ili rade za njega, jer kako bi drugačije mogao da ubedi kriminalni šljam Gotama da sarađuje sa njim. Ipak ih je mnoge poslao u zatvor.

Pročitajte: Red Hood: Činjenice koje niste znali o bivšem Robinu

  • Kada smo upoznali Jasona Todd-a (drugog Robina), o njemu smo znali to da su mu oba roditelja ubili kriminalci. Kasnije je otkriveno da mu je oca zapravo ubio Two-Face. Na Batmanovo olakšanje, Jason nije želeo lično da mu se osveti za ovo ni da ga ubije, već ga je prepustio rukama zakona kada je konačno uhvaćen.
  • Uprkos kolekciji negativaca koji su se pojavili u čuvenoj seriji Batman iz 60-ih godina, Two-Face nikada nije bio jedan od njih. Ta nepravda je ispravljena tek 2017. godine sa animiranim filmom koji se odvija u istom univerzumu kao i popularna serija iz 60-ih u kojoj je predstavljen Two-Face.
  • Tommy Lee Jones je glumio ovog lika u kritikovanom filmskom ostvarenju Batman Forever iz 1995. reditelja Joela Shumachera. Performans T.L. Jonesa smatran je nepristupačnim izvornom materijalu, jer je više glumio karikaturu sličnu Jokeru nego Two-Facea. Zanimljivo je da je Jones pristao na ovu ulogu zbog svog sina koji ga je nagovarao da pristane jer je bio veliki fan Batman stripova i Two-Facea.

  • Billy Dee Williams je želeo da glumi Two-Facea. Glumio je Harvey Denta u filmu Batman iz 1989. u režiji Tima Burtona. Williams je silno želeo da glumi Two-Facea u nastavku, ali su negativci koji su bili odabrani za sledeći Batman film Tima Burtona bili Catwoman i the Penguin. U vreme kad je Two-Face konačno odabran da bude sledeći filmski negativac u Batmanu, reditelj franšize je promenjen i na mesto Burtona je došao Schumacher koji se odlučio za drugačiju glumačku postavu.

Za potrebe teksta je korišten materijal sa portala CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x