Bizarni NEAMERIČKI filmovi i serije o Marvel i DC superherojima

0

Superherojska kultura je toliko postala popularna tokom prethodne decenije da je prepoznatljiva u svakoj civilizovanoj zemlji.

Bizarni NEAMERIČKI filmovi i serije o Marvel i DC superherojima Strip Blog

Svi znaju ko je Batman, Spider-Man, Superman, Joker, Hulk… Tome su najviše zaslužni superherojski filmski blokbasteri koji pune bioskopske sale i obaraju rekorde zarade, dok u njima uživa publika svih uzrasta. Svaka kultura prisvaja ove mitove, a neke od njih idu toliko daleko da su skloni da ih učine svojim prilagođavajući ga lokalnom kontekstu. To čine sa ili bez dozvole i autorskih prava. Ovo su bizarni neamerički filmovi o Marvel i DC superherojima.

Japanski Spider-Man

Za razliku od drugih projekata sa ove liste, japanska verzija Spider-Mana (Supaidāman) je autorizovan. Dok su u Americi tokom 70-ih još uvek pokušavali da naprave TV seriju o Spider-Manu, japanski TOEI je otkupio prava na lika (kao i na Captain Americu). Japanska TV serija o Spider-Manu iz 1978. godine se fokusira na mladom motociklisti Takuya Yamashiro-u, koji je sin svemirskog arheologa. On poseduje uređaj koji nosi oko ruke i on mu daje kontrolu nad džinovskim robotom zvanom Leopardon, sličnom Megazordu iz Power Rangers. Originalna ideja je bila da Spider-Man bude desna ruka Yamato Takeru-a, dvanaestog cara Japana, koji će kroz prostorno-vremenski prolaz biti poslat u budućnost kako bi se borio protiv negativaca.

Batwoman iz Meksika

Na vrhuncu popularnosti serije Batman iz 60-ih, Meksikanci stvaraju nešto što donosi najbolje iz ove kulture – rvanje i kostime. Ženska, meksička reinterpretacija Batmana iz 1968. godine je borac za slobodu koja je posvećena tome da iskoreni zle planove negativca Dr. Williamsa, koji je baziran na Batmanovom negativcu Ra’s al-Ghulu. On namerava da stvori rasu genetski modifikovanih, supermoćnih rvača. 

Indijski Superman

Ovaj film iz 1988. donosi mnogo toga. Podseća na rimejk Supermana Richarda Donnera, samo što ovde Superman i Lois Lane previše pevaju u klasičnom bolivudskom stilu. Oni se zajedno bore protiv kriminala i plešu na podijumima. I da, Lois Lane je zapravo Spider-Man…

Pročitajte: Captain America vs Iron Man – Ko ima bolje filmove u MCU?

Batman i Robin sa Filipina

https://www.youtube.com/watch?v=sbA9tnAKKnQ

Produkcija ovog filma započeta je krajem 80-ih kako bi se iskoristio uspeh fima Batman u režiji Tima Burtona. Warner Bros. je pretio legalnim sredstvima, ali je ovaj film ipak izašao 1993. U njemu se Batman, Robin i Wonder Woman bore protiv Jokera i Penguina. 

Povratak ”turskog Supermana”

U Turskoj postoji duga lista neovlašćenih adaptacija velikih holivudskuh blokbastera. Ovaj Superman na turski način iz 1979. predstavlja jeftinu imitaciju Donnerovog Supermana u kome je kopirana čak u čuvena muzika koju je komponovao John Williams. Istinu govoreći, Supermen u ovom filmu ne čini ništa toliko čudno, momenti nisu bizarni. On izlazi iz svoje pećine, leti cik-cak i suprostavlja se zlikovcima.

Italijanski Spider-Man

Ova internet serija iz 2008. je amaterski projekat čoveka koji se zove Dario Russo. On je prvo snimio lažni trailer, pa je kasnije došao do formirane ideje o seriji koja je parodija. Spider-Man je preurađen u italijanskom stilu i u obliku debelog brkatog hipija koji vreme provodi baveći se rekreativnim aktivnostima kao što je pušenje trske i prisustvovanje hipi žurkama. Te aktivnosti mu stalno prekida Captain Maximus protiv koga ponekad mora i da se bori.

Turski Captain America

Captain America and Santo vs. Spider-Man poznat i pod nazivom 3 Dev Adam, je ”kultni” film iz 1973. Santo, poznati meksički borac i njegova devojka Julija se udružuju sa Captainom Americom kako bi porazili zlog Spider-Mana (čija je jedina moć da se uzdigne iz mrtvih). Zli Spider-Man seje paniku na ulicama Istanbula. Cap nema svoj štit i peraja na maski u ovom filmu. Ne treba ni pominjati koliko je ovaj film nelegalan, ali ipak može da se nosi čak i sa nekim originalnim Marvelovim filmovima (Fantastic Four iz 2015. godine)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x