“Rahan”: Priča o ljudima dok su još bili ljudi!

U martu 1969. godine nastao je kultni francuski strip o liku koji se zove Rahan, a kreirali su ga scenarista Roger Lecureux i crtač Andre Cheret.

rahan stripblog

Strip je prvi put objavljen u magazinu Pif Gadget, a ovog stripa se podsećamo u čast crtača Andre Cheret koji je liku dao i vizuelni izgled, a koji je preminuo 5. marta 2020. godine. 

Rahan je strip koji govori o istoimenom junaku, visoko inteligentnom, dugokosom, plavom, snagatoru koji živi u praistorijsko doba. Rahan je snažan i pametan mladić, koji živi nomadski način života. On luta po prostorima starog sveta, susreće se sa velikim nemanima, zverima, drugim plemenima i klanovima. 

Pročitajte: 50 godina Dikana: Ono kada Stari Sloven postane strip junak!

Ovaj strip junak vodi različite bitke, prilično je pametan za svoje doba i svaku situaciju pokušava da reši samo na osnovu svog razuma, a njegov um vodi snagu koju poseduje junak. 

rahan stripblog

Rahanove roditelje je ubio sabljasti tigar, a njega je usvojio mudri Crao, koji se brinuo o njemu. Na samrti Crao je dao Rahanu ogrlicu, sa pet medveđih kandži, što predstavlja najprepoznatljiviji Rahanov znak, a šestu kandžu je dodao na ogrlicu kada je pronašao ženu.

Rahanovo pleme je uništila vulkanska erupcija, a on odlučuje da krene u svet, od klana do klana pokušavajući da širi prijateljstvo, znanje i dobrotu. 

Krajnje je zanimljivo to da vidimo kako se ti ljudi, koji nisu imali jezik u pravom smislu te reči kako je mi danas određujemo, sporazumevaju i razgovaraju međusobno. 

rahan stripblog

Svaka scena stripa je dobro urađena, sa mnogo dekora i majstorskim poznavanjem anatomije ljudskih likova, zveri i dinosaurusa. Pored Andre Chereta, ovaj strip su crtali i Enrique Romero, Zam i DeHuescar, a nakon scenaristine smrti 1999. godine, tu ulogu je preuzeo njegov sin Jean-Francois Lecureux. 

Pored Pif Gadgeta, ovaj strip su objavljivali i Vaillant, Lécureux Production, Edition Altaya i Soleil Production. U našoj zemlji Rahana je objavljivao novosadski Dnevnik, u edicijama Strip-zabavnik, mali Strip-zabavnik, Lunov Magnus Strip…

Animirana serija od 26 epizoda, u francuskoj produkciji objavljivana je na Canal+ 1987. godine, ali objavljivana je i u Kanadi i ostatku Evrope. 2003. je najavljen i film koji je trebalo da režira Christophe Gans, ali nikada nije realizovan.

André Chéret je francuski strip crtač koji je rođen u Parizu 27. juna 1937. godine, a preminuo 5. marta 2020. godine. Svoje stripove je objavljivao u Pif Gadgetu, Vaillantu, Spirou, Tintinu. Njegov prepoznatljiv stil crtanja ostaje u oku, tako da čim se vidi tabla nekog stripa može da se prepozna njegov rad na njoj. 

Rahan je priča o ljudima, dok su još bili ljudi!

Ostavite strip komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of