“Last Knight on Earth” knjiga 3 – kruna Snajderovog i Kapulovog rada na Betmenu!

Konačni okršaj sa apsolutnim gospodarom distopijske budućnosti. Kakve tajne krije utroba Omeginog Gotama?

last knight stripblog

Grafički roman “Batman: Last Knight on Earth” izašao je pod okriljem nove DC edicije, DC Black Label, u tri nastavka. Prvi tom je američkim čitaocima postao dostupan u maju 2019. godine, dok je poslednji, treći deo avanture je na tržište došao sredinom decembra.

Tandem iza priče koja nas vodi u još jednu od mogućih budućnosti DC univerzuma čine Skot Snajder i Greg Kapulo. Isti duo je redefinisao Betmena pre desetak godina na početku NEW 52 ere, a sada su zatvorili tada započeti krug.
Knjiga tri sadrži poglavlja osam i devet (koje je u suštini epilog). Već na prvim stranama čitaoci saznaju ulogu Dvora sova u svetu Poslednjeg viteza kao i ko iz bogate Betmenove galerije likova popunjava članstvo ove drevne organizacije.

Pročitajte: Batman: The Dark Prince Charming – Crni sin Gotama na evropski način

Plan Omege je otkriven. Scena za bitku koja će okončati sve bitke je postavljena i stvari potpuno neverovatne za Betmenov svet će se desiti. Poput nove Džokerove uloge.

Snajder do te konačne stepenice u evoluciji Džokerovog lika odlično barata naopakim svetom koji je stvorio za potrebe ovog stripa. Gurnuo je DC-jeve junake u Zemlju iza ogledala, uz dodatak klasičnog začina Orvelove “1984.” i žanrovski manevar od superherojštine ka naučnoj fantastici.

last knight stripblog

Radnja je izuzetno dinamična i svaki kadar donosi novi korak i nova saznanja u priči. Obilje akcije ne utiče negativno na kvantitet i kvalitet dijaloga pa je priča koherentna i pruža odgovore na sva pitanja iz prva dva dela.

Gorak ukus možda ostavlja samo, već spomenuti, vrhunac razvoja Džokerovog lika. Iako se koncept potpuno uklapa u svet izvrnut na postavu, osećaj isforsiranosti preovladava.

Kapulov crtež je bez mane kada se radi o akcionim scenama, fizionomiji junaka, vizuelizaciji piščeve zamisli sveta i dizajniranju kostima. Izuzetno prijatan za oko. Ipak, mana koju deli sa još nekim vrhunskim crtačima je u nedovoljnoj raznolikosti lica. Često je frizura jedina razlika među likovima žena koje Kapulo crta.

last knight stripblog

Završna poglavlja su donela ono što su prethodna obećala. Šokantan rasplet i spektakularnu završnicu u stilu koji je ranije uspostavljen, samo u višoj brzini. I zato zaključak ovog kratkog prikaza mora da se usmeriti na celinu koju Poslednji vitez predstavlja. U tu celinu je Snajder uneo mnogo elemenata i mnogo ljubavi i mržnje ka likovima koje je pisao u protekloj deceniji. Uneo je i sve dobro i loše što je uradio sa Betmenom i pratećim vokalima, tako da ovaj strip može da se posmatra kao neka vrsta njegovog magnum opusa na Mračnom sinu Gotama.

Nedavno pokrenuta edicija Čarobne knjige DC Gold Hot, u kojoj su objavljeni neki potpuno sveži naslovi, uliva nadu da će ova epopeja moći uskoro da se čita i na srpskom jeziku u integralnom izdanju.

Ostavite strip komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of