Daredevil ili Nebojša – ko je zapravo “Čovek bez straha”?

2

Od kada je nastao, u aprilu 1964. godine, strip junak, superheroj Daredevil, doživeo je veliku popularnost među čitaocima širom sveta, a pored svega doživeo je i filmske adaptacije.

nebojsa stripblog

Daredevila su stvorili Sten Li i crtač Bil Evert, a njegovom kostimu, izgled je dao čuveni strip crtač Džek Kirbi. Daredevil je lik iz Marvelovog superherojskog univerzuma. Prva epizoda o ovom junaku je objavljena pod nazivom “Daredevil #1”.

Pročitajte: „Doomsday Clock“ ili HBO „Watchmen“ – Koji nastavak je bolji?

Pravo ime ovog junaka je Met Murdok, koji je izgubio vid zbog radioaktivne supstance koja je ispala iz kamiona, dok je on bio u prolazu. On je, u to vreme bio samo dečak koji je živeo u njujorškom predgrađu zvanom “Hell’s Kitchen”, koje bi u slobodnom prevodu moglo da se nazove “Đavolja kuhinja”.

Ta radiaktivna supstanca, koja mu je zauvek odnela vid, pojačala mu je druga čula. O njemu se brinuo njegov otac, bivši bokser koji se zvao Džek Murdok. Kada su mu ubili oca, zato što nije pristao da preda meč, Daredevil je, po dobijanju tamno crvenog kostima, pošao u osvetu očevog života. Zatim je nastavio svoju misiju protiv gangstera i lupeža.

Neki od njegovih stalnih protivnika su Kingpin i Bulzaj, a stalni saveznici S.H.I.E.L.D, The Chaste, Defenders i Marvel Knights. Nadimak Daredevila je “Čovek bez straha”.

novi baner

Kod nas je Daredevil objavljivan u Politikinom zabavniku pod imenom “Derdevil”, u Eks-almanahu “Dardevil”, ali najzanimljivije ime mu je dao časopis Lale, a to je “Nebojša – Čovek bez straha”. Takođe, u časopisu Zenit, Daredevil je je objavljen pod imenom Nebojša, ali sa nadimkon “Čovek koji ne zna za strah”.

Biblioteka Lale je bila edicija koja je objavljivala stripovi, a izdavač su bile Dečje novine. Edicija je objavljivana šesdesetih godine, a stripovi koji su objavljivani pored Nebojše bili su “Rob Roj”, “Robin Hud”, “Tri musketara” i drugi.

Moramo priznati zaista kreativno ime, ako ništa kreativnije od drugih.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Бојан М. Ђукић
Бојан М. Ђукић
4 years ago

Никада није постојао издавач ,,Дечје новости” већ ,,Дечје новине” из Горњег Милановца. Није наведена новосадска ПАНОРАМА у којој се Дердевил појавио први пут средином 60-их под насловом ,,Маскирани осветник” пре свих осталих наведених часописа. Колико се сећам, Политикин забавник је објавио само једну епизоду Дердевила, када је био у дуету са касније мега-популарном Црном Удовицом.

Ime
Ime
8 months ago

Imaje slicno za Supermana?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x