“Django/Zorro” krosover – D je tiho, ali Z nije…

0

Bez obzira na to da li ga volite ili ne, uticaj Quentin Tarantina na svet filma je neupitan.

Django/Zorro krosover - D je tiho, ali Z nije

Prikaz stripa “Django/Zorro” po scenariju Matt Wagner-a i Quentin Tarantina
crtež: Esteve Polls

Njegov Oskarom nagrađeni film Django iz 2012. je adaptiran u istoimeni strip, da bi 2013. dobio svoj nastavak, takođe u strip mediju kao serijal od 7 brojeva. Bilo je malo verovatno da će Django moći da se nastavi, jer su likovi koji su film i strip adaptaciju činili tako kvalitetnim ubijeni. Srećom, na scenu stupa El Zorro. Samim tim, Django postaje prvi Tarantinov film koji je dobio svoj zvaničan nastavak.

Tarantino i dobitnik Eisnerove nagrade, pisac i crtač Matt Wagner udružuju snage kako bi nastavili Djangovu priču. Za crtež je zadužen Esteve Polls.  Nekoliko godina nakon radnje Djanga, u pomalo nasumičnom susretu Django upoznaje Don Diega de la Vegu – El Zorroa, koji je već u godinama. Maštoviti Don Diego, kada jednom uvidi Djangove talente, unajmljuje ga da mu bude pratnja i telohranitelj. Sve ovo izgleda mnogo nalik na situaciju kada Dr. King Shultz sreće Djanga i angažuje ga da postane lovac na ucenjene glave. Isto tako je i Don Diego kao i Dr. King Shultz u potpunosti nezainteresovan za Djangovu boju kože. Django postaje fasciniran ovim sofisticiranim i neobičnim čovekom.

Don Diego, uistinu pomalo naivno, uvodi potpunog stranca, Djanga u svoj plan. Maskirani osvetnik se nameračio na nadvojvodu Arizone, Gurka Langdona, koji je porobio lokalno stanovništvo da radi na izgradnji državne železnice, dok čeka da SAD priznaju suverenitet ove teritorije. Nadvojvoda Gurko je došao tu gde je sad zahvaljujući svom genijalnom planu za koji su mu bile potrebne godine da ga ostvari. Teško da će ikad dopustiti da bilo kakve sitnice utiču na njegov plan. Ipak, Don Diego je čuo za njegovo tlačenje domorodaca i na putu je da mu pomrsi konce.

POVEZANO: “Django Unchained”: Priča o slobodnom čoveku u zemlji robova!

Tarantino baca akcenat na upoznavanje El Zorroa sa širom publikom. Django je surogat u ovom svetu i služi da čitaoci vide Zorroa njegovim očima. El Zorro nikada neće ostati slep pred nepravdom i to njegovu borbu praktično čini večnom. Takođe se vidi njegov uticaj na pop kulturu. Njegovo kretanje u noći i borbeni pokreti jasno govore kako je postao inspiracija za jednog od najvećih strip junaka, Betmena. Don Diego de la Vega ima izgrađen karakter koji je prepun šarma i toliko je zanimljiv da je on  sam dovoljan da zavolimo ovog lika. 

Strip nosi svu brutalnost Tarantinovog filma. Međutim, začkoljica je u dijalogu. Tarantino je najpoznatiji po kvalitetu dijaloga u svojim filmovima, ali ovde je za to zadužen Matt Wagner, dok je Tarantino napisao samo priču. Možda nije fer prema Wagneru koji je uradio solidan posao, ali mnogi fanovi su odbijali da pročitaju ovaj strip upravo zbog ovoga.

Sa druge strane, Polls i njegova umetnost su nešto novo. Ovaj crtač će već u prvom broju uspeti da vas očara. Akcija u stripu je brutalna za sve one koji vole dobru vestern pucnjavu ili borbu i što je upečatljivo, ona izgleda kao da je preneta iz filmova o Djangu ili Zorrou. Njegova umetnost je jednostavna i direktna, sa bogatim pozadinama i pejzažima. Ono što mu se može zameriti jeste da mu fali malo više izraza lica kada su likovi u pitanju.

Kolor Brennana Wagnera deluje sjajno prva tri broja, ali kasnije postaje zamoran zbog sveprisutnih nijansi narandžaste i crvene na kojima preterano potencira.

Ali ako je poenta umetnosti bila da se replicira atmosfera iz starih filmova, onda je to i postignuto.

Postoje mnoge posebne čari kad ste ljubitelj stripova. Jedna od tih čari su priče u kojima šira publika nikada neće uživati. Django/Zorro je jedna od tih blesavih, čudnih i specifičnih priča.

Django/Zorro će dobiti i svoju filmsku ekranizaciju, ali više o tome čitajte OVDE.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x