“Čistilište”: Lažni sjaj kapitalizma i pročišćenje zagrobnog života!

0

Život u dobro uređenom liberalnom društvu, sa principima kapitalističke proizvodnje može biti primamljiv za naivne mladiće velikih očekivajna, pre svega da rade i žive od svog rada.

čistilište stripblog

Prikaz stripa “Čistilište” autora Kristofa Šabutea u izdanju Besne kobile

Bendžamen Tartuš doživeo je ono što svaki mlad čovek zaslužuje da doživi. Dobio je kuću, od neke rođake koju i ne poznaje, posao mu se nagomilavao, mogao je da živi od svog rada i više nije mogao poželeti od života. Ovo mu je bilo sasvim dovoljno, ali ipak ne da đavo mira. Na samo jedno okretanje stranice, kuća u plamenu, pare nestaju, poslovi odlaze, a on ostaje na ulici. Sve bi to bilo katastrofalno, da nije osigurao svoju imovinu u osiguravajućoj kući. E tu počinju sve čari lepog života, u liberalnoj državi, sa kapitalističkim načinom proizvodnje. 

“Čistilište” trodelno ostvarenje umetnika Kristofa Šabutea donosi nam naizgled kompleksnu priču, koja se odigrava u dva univerzuma i sa mnoštvom tranzicija u samom toku radnje. Priča je podeljena u tri knjige, originalno hronološki objavljivane 2003, 2004, 2005. godine. U svakoj od ove tri knjiga je opisana jedna faza života glavnog junaka. U prvoj knjizi, Bendžamen se susreće sa svim nedaćama kapitalističkog društva, sa svim nepravdama i nevoljama “razvijenog” sveta. Druga knjiga dovodi mladog Tartuša u čistilište, mesto između raja i pakla, gornjeg i donjeg sveta, višnjeg života i kuvanja u kazanu. Tartuš se susreće sa svojim životom i momentima kada je ispadao zao. Treća knjiga ga dovodi do tog zadatka da se bori za pravdu, da se bori da narod ne bude prevaren od jednog dokazanog hohštaplera koji želi da se domogne vlasti. 

Pročitajte: Malo mira, drveta i gvožđa

Svaka knjiga kroz dijalog između likova iskazuje Šabuteovu filozofiju društva, života i politike. Zanimljivo je koliko se zapravo velikih poruka krije i može da se pronađe u knjizi. Kako bi se dočarala neka od njih najbolje je citirati odlomke iz samog stripa: “Ne treba njima istina, već im treba nada!! Je l’ jasno? Treba da steknu utisak da će svako dobiti nešto mimo zakona. Ti kreteni se ionako samo tome nadaju!! Treba se, po svaku cenu spustiti na njihov nivo… Pričati što jednostavnijim jezikom. Ti imbecili moraju da razumeju, a treba pre svega pričati ono što žele da čuju!” Ovaj citat je izgovorio jedan kandidat, na predstojećim izborima, ljudima iz svog tima.

cistiliste stripblog

Knjiga je izvor dubokih misli, zdrave, nepokvarene filozofije, one koju čovek stekne godinama, nakon mnogo prokockanog poverenja, izneverenih očekivanja, lažnih obećanja…

Integral “Čistilište” objavila je izdavačka kuća Besna kobila ove, 2019. godine. Ovo je četvrta Šabuteova knjiga koju objavljuju, pored Šabuteovih stripova koje su već objavili, “Malo drveta i gvožđa”, “Mobi Dik” i “Veštice. Ovo je još interesantnije izdanje, jer je u koloru.

strip blog

Kristof Šabute je rođen 8. februara 1967. godine. Poreklom je Alzašanin, po obrazovanju je grafičar. Radio je kao ilustrator a bavio se i reklamom. Prve stripove je počeo da objavljuje 1993. da bi veliki uspeh postigao 1998. kada mu je objavljen strip Veštice. Dve godine kasnije, stripom Pun mesec, potvrđuje da uspeh kod publike nije bio slučajnost a više nagrada koje je za njega dobio svedoče i o umetničkoj zrelosti koju je dosegao tim stripom.

cistiliste stripblog

Najvažniji stripovi: Veštice 1998, Nekoliko letnjih dana 1998, Zoe 1999, Pun mesec 2000, Ostrvce sreće 2001, Čistilište 2003-2009, Anri Dezire Landri 2006, Sam samcit 2008, Zver 2002, Paljenje vatre 2007, Ribari Nove Zemlje 2009, Gorke basne 2010.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x