Zagor u Kragujevcu: On i ja se znamo dugo!

0

On i ja se znamo dugo, od kad znam za sebe. Bez njega ne mogu da zamislim svoje detinjstvo, a u dobroj meri je zaslužan za položaj mog moralnog kompasa kakav je danas.

Zagor u Kragujevcu - Uvodnik za fanzin strip blog

Uvodnik za Zagorov fanzin koji će biti predstavljen na Kragujevac Comic Conu

I baš zbog toga što je Zagor neizostavni deo moje ličnosti, želim da mu poklonim iskorak iz šablona u kom su ga zarobili sopstveni tvorci i njihovi naslednici. Želim da vidim potencijal i desetine varijanti i igrarija sa likom Duha Sa Sekirom. Želim da vidim kako privlači raznoliku publiku sa različitih krajeva spektra ukusa. Želim da vidim ozbiljnost i tamu ka kojoj gajim afinitete.

Moja želja je počela da se ostvaruje posle jednog običnog komentara na Fejsbuku, posle koga sam prvi put kontaktirao sa Sabahudinom Muranovićem – Muranom. Neću ovde da prenosim detalje tog prvog kontakta sa našim priznatim umetnikom, samo ću reći da se završio ponudom da napišem šesnaest strana scenarija o Zagoru koje će on pretočiti u devetu umetnost. Čovek sa kojim pre toga nisam imao apsolutno nikakav kontakt (a i dok ovo pišem nismo seli da se pogledamo oči u oči), iskusan strip crtač, nudi potpunom amateru saradnju. Prihvatio sam sa dečačkim ushićenjem. Lov je počeo da nastaje, a i on je tek uvod u priču na kojoj i dalje radim i koju ću pretočiti u realnost kad tad. Zagor

Bez kraja je priča nastala iz uma i pera Zlatibora Stankovića, a koja će u budućnosti moći da se koristi kao udžbenik za krosovere. Bez previše komplikacije i suvišnih kvazi naučnih objašnjenja povezao je likove iz različitih svetova i vremena u sjajnu minijaturu prepunu akcije i uzbuđenja.

Pročitajte: Kad se junak pretvori u običnog čoveka!

Izraze zahvalnosti započeo bih sa Muranom, a nastaviću sa Nebojšom Vesovićem – alfom i omegom Sveta stripa i Kragujevac Comic cona-a koji nam je omogućio da svoja viđenja prikažemo na festivalu. Miloš Simić, urednik portala Strip Blog, još jedan sjajan čovek koga poznajem samo zahvaljujući blagodetima moderne tehnologije, se ponudio da dizajnira izdanje i sve uklopi u ovu lepu svesku koju držite u rukama.

Zoran Janković i Ismet Erdić su rado odgovorili na moje molbe da obogate ovaj poduhvat svojim ilustracijama te možete uživati i u njihovom viđenju najpopularnijeg strip junaka na Balkanu. Ne sme se, naravno, zaboraviti ni Dejan Bilokapić. Neumorni kolorista koji je darivao boju Muranovoj naslovnici.

Nikola Tasković

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x