“Knjiga o Jovu”: Mit o poznanju duše i snage vere

1

“Knjiga o Jovu”, priča o pravedniku i iskušeniku, priča o propadanju, o propadanju u veri i držanju čvrste vere u sebi samome. Dok su drugi hulili i odmicali od Gospoda, Jov je pored sve patnje ostao uz njega i svojim primerom podario svetu nauk o snazi vere.

knjiga o jovu stripblog

Prikaz stripa “Knjiga o Jovu” autora Geze Šeteta u izdanju Forma B

Satana je taj koji je pred Bogom optužio Jova, naružio njegov lik i pohodio bolesti i neveru na njegovo telo i dušu. Jov je bio prav, a osuđen i pred Boga jedinoga stao je iznositi svoje žalosti.

“Knjiga o Jovu” je specifičan deo istorije hrišćanske književnosti i filosofije. Smatra se da je “Knjiga o Jovu” nastala u vreme kada tadašnji Izraelci nisu poznavali život nakon smrti, što je ujedno i suština Hrišćanstva, osnov religije, oko kojeg se pletu ostale mudrosti i znanja. Ne zna se ko je autor, ali se smatra da je nastala u 6. veku pre nove ere. 

Pročitajte: Lajt i Bold – Lepotica i zver u jednoj grotesknoj priči

Samo ime Jov i njegovo značenje određuje njegovo stradanje i događaje koji će se odigrati, a on ih osetiti na svojoj koži. Samo delo je prikaz razgovora, u najvećem delu, između Jova i njegovih prijatelja koji ga prekorevaju i osuđuju. Epilog je taj da Bog naređuje da Jovovi prijatelji prinesu žrtve, a sam Jov se pomoli za njihove duše, onda mu je sva moć koju je imao pre stradanja i više od toga vraćena.

knjiga o jovu stripblog

Ove godine (2019.) izašao je grafički roman, u izdanju kuće Forma B, “Knjiga o Jovu” umetnika Geze Šeteta. Geza Šetet je umetnik mađarskog porekla iz Srbije. Šetet je poznat po radovima u časopisima Eks almanah, Dečjim novinama, Strip zabavniku i mađarskim listovima. Radio je stripove poput “Čuvar galaksije”, “Njih troje”, “Bobilj i Druškan”… Takođe je pre ovog stripa, uradio i jedan slične tematike pod nazivom, “Isus: Reč Božja”.

Šetet nije jedini koji je ilustrovao i uradio strip prema motivima Starog zaveta “Knjige o Jovu”. Jednu takvu umetničku radnju obavio je Čester Braun 2016. godine. Stil crtanja i rada ove dvojice umetnika je dosta različit, ali se svakako motivi i kod jednog i kod drugog prepoznaju.

knjiga o jovu stripblog
Prikaz Čestera Brauna “Knjige o Jovu”

U Šetetovoj “Knjizi o Jovu” možemo da primetimo da su se motivi iz Svetog pisam i ove priče ređali gotovo identičnim redosledom kako je u izvornom tekstu. Šta više i tekst je gotovo prepisan, ali ono što predstavlja uklopljen u ilustracije, specifičnog stila, svakako daje drugačiji utisak. 

strip blog

Ono što je interesantno, ovaj grafički roman, pun detalja, sitnih crteža, predstava i mnogo teksta, je rađen tako što prvobitno nastala kolorna verzija stripa, ali pošto je ona skuplja za štampanje, odlučeno je da se strip preradi u crno-beloj, tuš tehnici.

knjiga o jovu stripblog

Da zaključimo prikaz rečima, naukom Hristovom: “Evo vas šaljem kao ovce međ’ vukove. Budite mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi!”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
geza šetet
geza šetet
4 years ago

sviđa mi se

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x