Vertigo je u penziji, ali zato DC sprema nešto novo

0

Nakon ukidanja Vertigo edicije, iz DC-a najavljuju nove promene.

Vertigo je u penziji, ali zato DC sprema nešto novo strip blog

Iz DC-a su saopštili da će njihov sadržaj biti organizovan i plasiran pod tri starosno specifične oznake: DC Kids, DC i DC Black Label. Ovakav sistem označavanja počinje od januara 2020. godine. Ovo je rezultat penzionisanja Zoom, Ink i Vertigo edicije. Trenutni naslovi ovih edicija biće plasirani u jednu od pomenute tri oznake.

Glasine o penzionisanju Vertigo edicije počele su da kruže proteklih meseci. Vertigo je nastao 1993. kao posebna edicija DC Comicsa. Pokrenuta je od strane tadašnje urednice Karen Berger koja je na mestu izvršnog urednika ostala do 2013. Edicija je bila namenjena izdanjima i pričama koje su bile eksplicitnije po svom sadržaju i koje ne bi prošle kontrolu CCA. Ova edicija davala je više slobode autorima. Stripovi su mogli sadržati eksplicitno nasilje, zloupotrebu narkotika, golotinju, slobodnije scene i ostale kontroverzne teme. Neki od serijala koji su izlazili ili izlaze u okviru Vertiga su 100 metaka, Stvorenje iz močvare, Patrola Prokletih, Hellblazer, Sandman, Transmetropolitan, Propovednik…

Pročitajte: Kako bi vam izgledao susret Teksa i Betmena?

Dan DiDio iz DC-a je objasnio ovaj korak izdavačke kuće i naveo kako je Vertigo u raskoraku s vremenom, jer je veći deo sadržaja koji je štampan imao u sebi korišćenje droge, golotinju i eksplicitno nasilje, a to je danas postalo prihvatljivije za mejnstrim publiku.

strip blog

Kreativni direktor Jim Lee je naveo da ova promena neće uticati na stripove koji su u vlasništvu autora. Svaka oznaka imaće svoju starosnu granicu. DC Kids će biti za decu uzrasta 8-12 godina. DC će biti za one starije od 13 godina i ostaće kao glavni i primarni univerzum. Black Label je namenjen čitaocima starijim od 17 godina. 

,,Ovo što smo uradili, uradili smo sa ciljem da primenimo organizaciju filozofije godinama i fazama publike. Ocenjivaćemo izdanja i dodeljivati im odgovarajuću oznaku kako bi pomogli našim fanovima da pronađu stripove koji odgovaraju njihovim interesima. Ovo takođe otvara i mnoštvo novih mogućnosti za talentovane autore koji rade na našim likovima”, ističe Lee.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x