Šesti Međunarodni festival stripa u Nišu – Nifest u znaku Dikana

1

Na šestom po redu Međunarodnom festivalu stripa Nifest u Nišu obeleženo je 50. godina jednog od najvažnijih i najuticajnijih junaka domaćeg stripa, Dikana.

Šesti Međunarodni festival stripa u Nišu - Nifest u znaku Dikana strip blog

Jubileju 50. godina Dikana na Nifest festivalu stripa prisustvovao je i njegov dugogodišnji crtač i povremeni scenarista Laza Sredanović. Sredanović je ovom prilikom govorio o onome što je uticalo na stvaranje Dikana ističući kako ga mu pri crtanju Dikana jedini uzor bile Diznijeve animacije, te i da je svaka sličnost sa Asteriksom slučajna.

Šesti Međunarodni festival stripa u Nišu - Nifest u znaku Dikana strip blog

-Moj jedini uzor je mogao da bude Volt Dizni. Kada sam bio dete, jedini crtež koji sam mogao da vidim bio je onaj na filmskom platnu. Tada nije bilo stripova. Ja ne znam ni kako sam zavoleo strip, nisam imao prilike ni da ga kupim ni da ga čitam. Tako da je moja inspiracija došla od Volta Diznija. O tome da li je neko uticao, ja mislim da na sve nas utiču ti dobri crtači, jer mi hteli ne hteli to podsvesno primamo, objašnjava Sredanović, dodajući da su novinari su skloni svašta da pišu. To što pišu da je Dikan kopija Asteriksa, to po vremenu može da bude tačno jer Asteriks je deset godina stariji. Međutim, jedna novinarka je napisala da je Dikan kopija Hogara, a Hogar je mlađi od Dikana četiri godine. Prvi broj Dikana je izašao 1969. godine, a Hogar 1973.

Pročitajte: Šesti po redu Međunarodni festival stripa u Nišu – Nifest

Posetioci su mogli da i veliku izložbu u čast 50. godina Dikana u vidu mnogih epizoda i crteža, kao i njegove pojave na stranicama ”Politikinog zabavnika” na temu ”Obucite Dikana”. Tu je i izložba “Naučna fanstastika u srpskom stripu od 1935. godine do danas”, u u galeriji Niškog kulturnog centra.

Pored ovoga je zanimljiva i izložba Alekse Gajića pod nazivom “Aleksikon” u Salonu 77 u tvrđavi, a delić sadržaja možete videti OVDE.

Novinar Strip Bloga, razgovarao je ovom prilikom sa jednim od organizatora festivala, Zoranom Nikolićem. Na pitanje šta donosi šesti Međunarodni festival stripa u Nišu – Nifest, Zoran je rekao da ako bi govorili rečnikom cifara to je preko dvadeset strip autora, urednika raznih izdanja i izdavača, šest izložbi, sajam stripa gde ima preko deset izdavačkih kuća poput Čarobne knjige koja daje preko 30% popusta na svoja izdanja. Tu su i System Comics, Makondo, pa i kuće koje su tek na početku kao što je izdavačka kuća Dibidus i izdanja SKC Novi Sad koja je teško naći na jugu Srbije, kao i Stripolis kulturnog centra Zrenjanin.

strip blog

Na pitanje šta se promenilo na Nifestu u odnosu na prvu godinu održavanja festivala i ovu sad šestu po redu Zoran Nikolić objašnjava da se promenilo mnogo toga. Udruženje ljubitelja stripa ” Branko Plavšić” koje je inicijator osnivač Nifesta je imalo razne transformacije i organizacije prethodnih festivala. U zadnje dve godine to su organizacije sa Niškim kulturnim centrom i to je jedan veliki korak napred jer smo zahvaljujući organizacionim kapacitetima Niškog kulturnog centra poboljšali sam kvalitet festivala kao i prostore na kojima se dešava Nifest. Od prošle godine je to Paviljon u Niškoj tvrđavi, to je samo srce grada Niša. Takođe, tu je salon 77 i to su najreprezantativniji objekti koji postoje u Nišu. Pored toga imamo jednu izložbu koja je u galeriji Niškog kulturnog centra, tako da su to tri prostora koja već dve godine za redom mi koristimo uz pomoć Niškog kulturnog centra, ističe Nikolić.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoni
Dzoni
4 years ago

Nije udruzenje Branko Plavsic inicijator osnivac vec ga je preuzelo (preotelo?) od osnivaca. Prvi Nifest je odrzan 2014. i organizator je bio Zlatibor Stankovic iz Nisa. Na tom festivalu su bili glavni urednik Dilana Doga i ponajbolji crtac Dilana Doga. Jeste li se nekad zapitali zasto na ovom festivalu ne ucestvuje recimo izdavacka kuca Darkwood, kao renomirana izdavacka kuca, kao ni Veseli cetvrtak? Ako niste, zapitajte se.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x