Helnoar je kao Grad Greha samo iz Bonelijeve riznice

,,Nasilni životi se nasilno žavršavaju”, rekao je Alan Mur u Nadziračima. Kuda idu oni čiji se životi završe nasilno? 

helnoar strip blog

Helnoar je jedan od miniserijala koji nam dolaze iz Bonelija. Sastoji se iz četiri dela a, njegovi autori su prvoklasni. U pitanju su pisac Paskvale Ruju i crtač Đovani Fregijeri. U ovom stripu, smrt je poput života, drugog života. Svaka duša čiji je ovozemaljski život završen, vraća se da odigra istu ulogu koju je imala u prethodnom životu. Oni čiji se životi završe nasilnom smrću dolaze u grad Helnoar. 

Kombinujući noir i horor, Paskvale Ruju nam servira priču u prepoznatljivom stilu u kome dobro zna kako da satka kvalitetan strip. Helnoar je trulo okruženje, puno nasilja i u njemu vladaju sami đavoli koji se zovu Daemi. Nije li dovoljno što se grad nalazi u središtu samog pakla, već u njega konstantno stižu ubice, nasilnici i silovatelji koji i nakon smrti ne menjaju svoj stil života. Ovakva atmosfera dosta podseća na Milerov Grad Greha.

Među njima nekako opstaje pošten svet koji je takav bio i tokom zemaljskog života, ali su nažalost pokošeni nasilnom smrću. Jedan od takvih je naš protagonista, Melvin Soul. Soul je ubijeni policajac, a u Helnoaru je privatni detektiv, tipičan lik iz noir krimi filmova koji deluje kao da je izašao iz krimi romana Rejmonda Čendlera. Matori luzer koji više vremena provodi opijajući se nego u svojoj kancelariji. Kao i svaki detektiv takvog tipa, Soul se trudi da izbegava nevolje, ali one ga pronalaze. 

Dešavanja u gradu Helnoaru se prepliću sa dešavanjima u realnom životu. Sa druge strane pratimo ćerku Melvina Soula, Kesi, koja je po uzoru na tatu postala policajac, briljantan inspektor u Čikagu. Kesi je kao mala devojčica svedočila očevom ubistvu i iz neobjašnjivih razloga njih dvoje mogu da komuniciraju iako se nalaze u različitim svetovima. 

Pročitajte: Mister No “Biću ogledalo tvoje”: Istinski borac u ratu i miru!

Kada Kesi započne istragu, da bi rasvetlila ritualno ubistvo ćerke uticajng senatora, ona se obraća ocu za pomoć. Kesi od njega traži da u Helnoaru nađe ubijenu devojku i sazna ko ju je ubio i zašto. Istovremeno u kancelariju Melvina Suola dolazi Kija koja je Daem i unajmljuje ga da istraži njenog verenika. Daemi su moćnici koji kontrolišu Helnoar, ali Soul prihvata slučaj smatrajući da će mu to pomoći da pronađe ubijenu devojku i pomogne Kesi. Kija je femme fatale, lik bez koga nijedan krimić nije potpun. 

Ove dve istrage se vremenom ukrštaju, a finale je tolikih razmera da preti da poremeti sam pakao. Soul postaje svestan da se uvalio u blato preko glave, ali on je dasa starog kova zar ne? U nameri da pomogne svojoj voljenoj Kesi, Melvin Soul ide do kraja.

Ruju uspeva da uravnoteži realnost sa apstraktnošću natprirodnog. Njegov narativ je konzistentan i konkretan. Kroz sva četiri dela on postiže da kod čitaoca zadrži sumnju i nevericu do samog kraja. 

noar strip blog
Sjajan panel Fregijerija iz stripa Helnoar.

Ime Đovani Fregijeri sigurno zna svaki čitalac Dylan Doga, te ga nema potrebe posebno predstavljati. 

U Helnoaru on koristi dva stila i vizuelno dočarava dve različite atmosfere iz dve različite realnosti. U realnom svetu, njegov fokus je svetao i na Kesi u većini sekvenci. Što se tiče Melvina Soula, Fregijeri izvandredno demonstira crno-beli kontrast. Atmosfera koja okružuje Soula je mračna i zlokobni efekat Helnoara kao stranog i zastrašujućeg mesta je postignut vrlo uspešno. 

 

 

 

 

Helnoar je sjajna i intrigantna priča u kome su evidentni kvaliteti obe olovke. One koja ga je pisala, i one koja ga je nacrtala.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rocket
Rocket
4 years ago

Razmišljao sam se da li da ga kupim i sad sam rešio da hoću 😁

Mickey
Mickey
4 years ago
Reply to  Rocket

U Darkvudu je na snizennju za 500 nadam se da jos ima

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x