Aleksa Gajić u Noći muzeja: Predstavljanje stripa “Od Hadrijana do ponizne Sofije”

Aleksa Gajić naš renomirani strip crtač u Noći muzeja učestvovaće u Narodnom muzeju Veliko Gradište, i biće premijerno prikazan strip pomenutog autora pod nazivom “Od Hadrijana do ponizne Sofije”.

aleksa gajic stripblog

Strip će biti urađen u formi premotavanja u kutiji, kao klasičan strip album i u formi filma. Srdačan pozdrav, Narodni muzej Veliko Gradište, prenosi Strip Vesti. aleksa gajic

Koliko jedna sredina može da bude zavodljiva i fascinantna jeste primer dva artefakta iz fundusa muzeja Veliko Gradište, koji su poslužili kao inspiracija koja je zasnovana na tradiciji.

Hadrijanov novčić – kvadrans, kovan u današnjem Velikom Gradištu, koji na reversu ima ispisano ime Pincum koje označava reku Pek koja se uliva u Dunav kod Velikog Gradišta. Od Hadrijanovog novčića je predpostavljamo neki rimski legionar napravio privezak koji je nosio sa sobom kao primer ljubavi prema okruženju u kome živi.

Pročitajte: Izložba Radionice stripa “Đorđe Lobačev” u galeriji DKC

Litografska razglednica Velikog Gradišta koja je putovala 1902. Godine iz Beograda za Veliko Gradište i na kojoj ćirilicom piše: NEMOJTE SE LJUTITI ŠTO SAM OTPUTOVALA JER JE MORALO BITI RADI MOJE BUDUĆNOSTI. U POTPISU PONIZNA SOFIJA, MODISTKINJA DO KOLARCA.

Između ova dva artefakta nastala je priča na nebu i zemlji u rasponu od 2000 godina na prosotru Dunava između Velikog Gradišta i Beograda.

strip blog

Ova inspiracija tradicijom napraviće mnogo novih artefakata koji će jednog dana biti inspiracija u tradiciji.

Ova priča će u noći muzeja biti predstavljena na tri načina: u formi premotavanja stripa u kutiji, u formi klasičnog strip albuma i kao animirani film. Glavni autor je naš renomirani strip crtač Aleksa Gajić.

Paralelno biće predstavljena izložba gradištanskih dobrotvora braće Đoređević, bez kojih ovaj muzeja ne bi ni postojao.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x