Prvi strip u Srbiji: Kada su stripovi počeli da se štampaju i prave u Srbiji?

1

Kada je izašla prva knjiga sabranih dela Đorđa Lobačeva imali smo prilike, iz prve ruke da se upoznamo sa stripom, inspirisanim narodnim pričama i krimi stripovima koji su izlazili u Sjedinjenim Američkim Državama.

prvi strip u srbiji stripblog

Ali otvorilo se i jedno važno pitanje, kada je zapravo strip dobio svetlost štampe u našoj državi?

Na ovo pitanje može da nam odgovori tekst na projetku Rastko Zdravka Zupana “Zlatno doba srpskog stripa ili Strip u Srbiji 1935 – 1941“. A u tom tekstu se kaže da je strip u Srbiji nastao u drugoj polovini XIX veka, kao razvijeni oblik karikature.

-Strip u Srbiji začet je u drugoj polovini XIX veka u brojnim humorističkim, dečjim listovima i kalendarima kao razvijeni oblik karikature. Međutim, usled objektivnih istorijskih okolnosti srpski strip će u jednom dužem vremenskom periodu, koji se proteže do sredine tridesetih godina, biti zaustavljen u svom evolutivnom razvoju, navodi se u tekstu Zdravka Zupana.

Strip je u srpske novine, dospeo preko dodataka za najmlađe, a prvi takav dodatak je uvela Politika 1930. godine.

Pročitajte: Gde smo i kada prvi put upoznali Mikija Mausa, pardon Miku Miša?

-U srpske novine strip je ušao indirektno – preko dodataka za najmlađe. Prvi takav dodatak uvela je Politika početkom 1930. godine. U to vreme ni jedan dnevni list nije imao posebnu stranu za decu. Po uzoru na Politiku slične dodatke će uvesti i dnevnici Vreme i Pravda, ali i neki nedeljni listovi. U njima su i dalje dominirale strip-šale zabavnog ili edukativnog sadržaja sa tekstom ispod slika koji je najčešće bio pisan u stihu. Takvi prilozi, bez oblačića i bez stalnih likova, bili su prvenstveno usmereni na najmlađu publiku, piše u tekstu “Zlatno doba srpskog stripa ili Strip u Srbiji 1935 – 1941”.

strip blog

Prvi list u kojem je strip bio dominantan zvao se “Strip”, koji je bio dodatak “Panorame”.

-Prvi srpski list u kome je strip zauzimao dominantno mesto pojavio se u Beogradu 10. aprila 1935. godine pod naslovom Strip kao dodatak ilustrovanog lista Panorama. Prvi broj Stripa deljen je besplatno u reklamne svrhe. Njegov izdavač, odnosno izdavač Panorame, bio je Anatolije Ivanović, vlasnik izdavačkog i štamparskog preduzeća “Narodna prosveta”, a urednik (od 40. broja i vlasnik) Vojin M. Đorđević. Strip” je izlazio do 4. juna 1936. godine, kada se nakon četrnaest meseci ugasio sa 63. brojem, navodi se u tekstu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
4 years ago

Vrlo zanimlji su bili Solovjev i Navojev

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x