Mumin: Osnovni element srećnog detinjstva

Oni nisu nilski konji, iako neverovatno podsećaju na njih. Može se pronaći jedan podatak o njihovom poreklu ili vrsti, da su oni zapravo trolovi.

mumin stripblog

Međutim, nije ni bitno kojoj vrsti pripadaju i šta su po poreklu, oni su porodica Mumina, naširoko poznata u svetu.

Ovu čudnu i uvek razigranu porodicu stvorila je književnica i ilustratorka švedskog porekla Tuve Janson. Oni su junaci priča, stripova i crtanih filmova, prava uživancija za druženje i nezaobilazni element srećnog detinjstva.

Strip je rađen od 1945. godine do 1975. sa određenim promenama novina i listova koji su ga objavljivali. Međutim, izuzetno je interesantna priča kako je zapravo nastao Muminov lik. Tokom tridesetih godina, autorka Tuve Janson je radila ilustracije za časopise i knjige. Kao svoj lični potpis za ilustracije unutar ovih publikacija Janson je koristila jedan lik koji je kreirala i neodoljivo je podsećao na samog Mumina.

Pročitajte: “U ime sina” i “Live after death” kao međusobna dopuna (VIDEO)

Porodicu Mumina čine tata Mumin, mama Mumin, Mumin, a tu je i gospođica Šmrc i još mnoštvo likova koji se smenjuju u pričama i daju radnji svojevrsan pečat.

Mumini su dobili i svoj animirani film, japansko-finko-holandske produkcije 1990. godine, a 2014. godine reditelj Havijer Pikard napravio je crtani flim Mumini na Rivieri, rađen prema istoimenoj priči opisanoj u stripu, a predstavljen je na dan, 100 godina od rođenja autorke Tuve Janson u Finskoj.

Tuve Janson je rođena 1914. godine i odrastala je u umetničkoj porodici u Helsinkiju, gde su oni bili pripradnici manjine koja je govorila švedskim jezikom. Ceo svoj život i rad posvetila je pisanju i crtanju za najmlađe tako da je 1966. dobila nagradu Hansa Kristijana Andersena, a takođe je dva put dobila i Veliku nagradu švedske akademije 1972. i 1994. godine. Preminula je 2001.

Stvaralaštvo Tove Janson obeležile su knjige, slikovnice, romani za decu, stripovi, ali prema slobodnoj oceni ništa nije učinilo njen rad prepoznatljivim kao Mumini.

Ostavite strip komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of