Muran: Radili smo bez scenarija na osnovu usmenog dogovora

1

-Strip je prvo rađen po scenariju za film o Mijatu Tomiću koji je sniman u Bosni, takav je bio dogovor sa Producentskom kućom Perić. Strip je rađen istodobno sa snjimanjem filma, svako od nas dvojice, ja i reditelj, je imao slobodu da tekst interpretira na svoj način, navodi za Strip Blog crtač stripa „Haduci“ Sabahudin Muranović Muran.

muran stripblog

Sabahudin Muranović Muran o tome kako je stvaran strip „Hajduci“

Ovakav sled stvaralačkih aktivnosti je prema Muranovim rečima razumljiv s obzirom na to da su film i strip koliko god slični isto toliko i različiti, sa svim prednostima i nedostacima jednog i drugog.

-Međutim, uskoro upoznavajući se sa likom i delom tog izuzetnog čovjeka shvatam da je filmski scenarij jako štur i loše urađen, pa se krenulo u obradu narodnih pjesama i tekstova o njemu. Tu je najzaslužniji Borko Brajović. Dakle radili smo bez scenarija na osnovu usmenog dogovora kako i šta treba raditi, priseća se Muran.

Muran kaže da je mnogo puta puštao da ga sam lik povuče i to je dovelo do toga da se pređe 46 dogovorenih stranica i zato je strip izašao u mnogo većem broju strana.

-Kada se sve završilo kontaktirao sam Marka Stojanovića da sve to poveže i napravi jednu celinu u dijalozima. Naravno, ne treba ni naglašavati koliko je to bilo teško i kao izazov Marku kao scenaristi. Ovo je vjerovatno bilo nešto sa čim se prvi put sreo u životu. Delo je nastalo u čudnom spletu okolnosti u kojima je svako radio iz duše, priča Muran.

Pročitajte: Hajduci – Gorske priče: Puška mu je i otac i majka (VIDEO)

Borko Brajović je, kako kaže autor, noćima analizirao pesme i tekstove o Mijatu Tomiću, kojih ima više od dvadeset i dve knjige sa obimnim podacima.

-Radio sam u svaralačkoj groznici mnogo puta i pod temperaturom i prehlađen, ali se moralo završiti do Striporame u Nišu gdje je već bila najavljena premijera kod Zlatibora Stankovića koji je napisao i predgovor, kaže Muran.

Muran kaže da je film, amaterski i da je doživeo fijasko. On navodi da su kritike bile „da te bog sačuva“.

-Mijat je bio katolik, ali je otišao iz Crne Gore. Njegov otac se preselio u Duvno i sada tu postoji svašta što je mene iznerviralo, tako da sam odustao kada je projekat, već bio pri kraju. Nisam hteo takve stvari, pa smo pokrenuli svoju priču. Da bi nas on, mislim na reditelja i kuća Perić htjeli tužiti ako bi koristili likove iz filma. Strip već gotov, imali smo 46 strana, promjenim sve likove i nastavim raditi po istini, a ne po njegovom i eto rezultata, objašnjava Muran.

muran stripblog
Foto: Originalne table

Muran još jednom ponavlja da je bilo teško, da je razmišljao da odustane, jer su prekidajući saradnju ostali i bez novca, čak i bez honorara…

-Ali hrabro i napred, ne treba nikom dozvoliti da manipuliše. Mijat je Crnogorac, katolik, tačka. Cijela frka bila, a strip najavljen (smeh). Noćima nisam spavao, da bi se to priveli kraju, zaključio je Muran.

O stirpu „Hajduci“

Strip je nastao iz građe koju je prikupio umetnik Borko Brajović, a Marko Stojanović je radio scenario. Crtač je Muran, neretko okarakterisan kao jedan od najboljih jugoslovenskih strip crtača. Muran i Brajović su sarađivali i na amaterskom filmu koju godinu ranije, i verovatno se tu rodila sama ideja da se napravi strip, s obzirom na to da likovi u stripu liče na ove u filmu produkcije Perić. Film se zove “Hajduk” i takođe govori o Mijatu Tomiću. Predgovor za strip u izdanju je radio Zlatibor Stanković, a strip je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Striporama festivalu u Nišu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
geza šetet
geza šetet
3 years ago

SVAKO DOBRO POBRATIME SABAHUDINE

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x